Ги лечи сите болести, освен смртта: Билка запишана во Библијата и Куранот

Божјо растение, единствено запишано во Библијата и Куранот! Народот верува дека е свето и дека Бог го создал за да лекува се што може да му наштети на човечкото суштество. Nigella sativa (позната како ким, црн ким, чурокот или калинџи) е едногодишно растение од фамилијата Ranunculaceae.

Познат по својот плод - црно семе наречено црн ким (не мешајте го со ким, Cumunum cyminum, кој можете да го најдете во речиси секоја самопослуга).

Црн Ким

Тоа е едно од најпознатите растенија во историјата на медицината. Во древниот Египет се користел за подобрување на варењето, за настинки, главоболки, инфекции и забоболки.

Во гробницата на фараонот Тутанкамон се пронајдени семки од црн ким. Калинџи се споменува во Библијата и Куранот. Исламскиот пророк Мухамед за него го вели следново: „Црниот ким ги лекува сите болести освен смртта“.

Универзална медицина

Црниот ким, ким или Nigella sativa, се користел во древниот Египет, а денес е познат како едно од најефикасните лековити растенија во превенција и третман на голем број здравствени проблеми. Многумина го нарекуваат универзален лек, оној кој лечи речиси сите болести.

Спроведени се повеќе од 200 студии на различни универзитети, а во нив е докажано дека кимот поволно делува на голем број болести, особено на автоимуните - како мултиплекс склероза, ревматоиден артритис, псоријаза, астма, алергии, алергиски ринитис, како и намалување на холестеролот и триглицеридите.

Олеснува дијабетес, висок крвен притисок, егзема, акни, бронхитис, пневмонија и синузитис, гастритис, чир, инфекција со Helicobacter pylori, заболување на црниот дроб, хроничен замор, слаба циркулација, рак и е исклучително корисен при хемотерапија и терапија со зрачење.

Црниот ким е клинички докажано дека ги ублажува симптомите на алергија, алергискиот ринитис и алергиската астма. Неговото масло ги проширува дишните патишта и го олеснува дишењето, а неговото антибиотско дејство го спречува развојот на секундарни бактериски инфекции, кои често се јавуваат при сезонски алергии.

На природен и безбеден начин го подготвува телото да реагира поблаго на алергените и постепено ја зголемува толеранцијата на телото кон нив.

Одлично за срцето

Кимот, исто така, има корисен ефект врз кардиоваскуларниот систем. Со зајакнување на ѕидовите на крвните садови и зголемување на нивната еластичност доведува до регулација на артерискиот притисок.

Истражувањата покажаа дека употребата на масло од црн ким доведува до намалување на вкупниот холестерол, триглицеридите и вредноста на таканаречениот лош (ЛДЛ) холестерол.

Може да се користи за намалување на шеќерот во крвта со стимулирање на панкреасот да лачи инсулин и зголемување на чувствителноста на клетките на него. Покажува посебен ефект кај дијабетес тип 2.

Во последните години истражувањата го докажаа антитуморното дејство на црниот ким, а може да се користи и како помошно средство во лекувањето на ракот бидејќи директно делува на малигните клетки и ја зајакнува одбранбената моќ на организмот.

Извор: nezavisan