Коронавирусот личи на хибрид на вируси од два различни видови

Едно од најголемите прашања во врска со оваа пандемија е едноставно: од каде потекнува коронавирусот? 

Анализата на геномот на вирусот беше нејасна. Некои анализи го поставија неговото потекло во локалното население на лилјаците. Други истакнаа сличности со панголините, кои можеби биле донесени во областа во Вухан од трговија со животински свет. Дека „избегал“ од лабараторијата во Вухан...Сега, истражувачки тим со седиште во САД направи детална анализа на голема колекција на вирусни геноми и открива дека еволуцијата го разделува вирусот од повеќе делови - најмногу од лилјаци, но со клучен придонес од панголините.

Рекомбинација

Како делови од вирусите од различни видови завршуваат  заедно? Основната биологија е уникатно вирусен пресврт на вообичаен биолошки процес: рекомбинација.

Во клетките, рекомбинацијата е нормален дел од генетиката. Секогаш кога две ДНК-молекули имаат големи сличности, можно е да разменат парчиња. Резултатот е хибридна молекула: дел од ДНК од едното родителско парче ДНК, проследено со истегнување од другиот. Како резултат на тоа, некои од разликите помеѓу двата родители молекули се разбиваат - некои од секој родител ќе завршат на последната молекула.

Рекомбинацијата е нормален дел од репродукцијата на комплицирани клетки. Ако ви се случи потомство, сте му дале на тоа дете збир на хромозоми кои се мешавина од парчиња од оние што ви ги дадоа мајката и таткото. Рекомбинацијата може да се одвива и во поедноставни клетки, каде што тоа е примарната алатка што ја користевме за инженерство на нови или изменети гени во геномот на бактерии.  ДНК вирусите кои заразуваат клетки понекогаш можат да се рекомбинираат ако повеќе од еден вид вирус инфицира единствена клетка.

РНК

Меѓутоа, оние кои внимателно го следеа вирусот, можеби се прашуваат што се случува овде. Целата оваа рекомбинација се одвива помеѓу молекулите на ДНК. Но, геномот на коронавирус е составен од РНК. Па, зошто некој од нив би работел таму?

Одговорот е дека не е така. Но, другите процеси во суштина ја вршат истата функција, мешајќи парчиња РНК за да формираат различни генетски комбинации. На пример, вирусот на грип го шири својот геном низ осум различни молекули, дозволувајќи им на клетките заразени од повеќе од еден вид вирус на грип да произведуваат вирусни честички кои имаат случаен асортиман на молекули од двата вида.

Геномот на коронавирус е единечен, долга РНК молекула, така што таков вид рекомбинација не функционира таму. Но, сепак може да се рекомбинира. Ензимот што го копира РНК геномот се движи надолу од едниот до другиот, правејќи копија како што оди. 

 Како резултат, овој процес може да овозможи рекомбинација меѓу вируси кои се релативно оддалечени поврзани од еволутивна перспектива. Сè што треба да сторат е да го заразат истиот домаќин.

Разменети гени

Сега, кога знаеме дека рекомбинација може да се случи, како би барале? Клучот е тука дека сега имаме многу коронавирусни секвенци од многу различни домаќини достапни во јавните бази на податоци. Посветени истражувачи за јавно здравје дури влегоа и земаа примери од десетици извори на лилјаци. Значи, за новата анализа, истражувачкиот тим започна со колекција од 43 различни коронавируси од најразлични видови, вклучувајќи луѓе, лилјаци и панголински секвенци за кои се знае дека се слични на САРС-КоВ-2.

Основната анализа на геномот потврди дека САРС-КоВ-2 е најтесно поврзана со голем број на вируси кои биле изолирани од лилјаците. Но, различни области на вирусот беа повеќе или помалку поврзани со различни вируси на лилјаци. Со други зборови, би виделе долг дел од РНК што е најмногу сличен на еден вирус од лилјаци, но потоа ќе се префрли одеднаш да изгледа многу слично на различен вирус на лилјаци.

Овој вид на шема е токму она што го очекувате од рекомбинација, каде прекинувачот помеѓу две различни молекули би предизвикал ненадејна промена во секвенцата на местото каде што се случила размената. 

Загрижувачки докази

Сумирајќи го ова, се чини дека има огромен број коронавируси (вклучително и многу за кои не знаеме), а некои видови служат како лаборатории во кои се создаваат нови генетски комбинации. И, во моментов, луѓето биле изложени на барем некои од овие вируси (врз основа на антитела кон нив).