MONTBLANC претставува часовник за луѓе кои патуваат

Рачен часовник што покажува точно време во сите временски зони може да изгледа малку претерано, особено во денешно време…

Меѓутоа, ако сакате да го знаете точното време на секој дел од светот додека одмарате дома, не треба да барате подалеку од моделот Montblanc Star Legacy Orbis Terrarum World Time, кој сега е достапен во челик и розово злато, со куќиште со дијаметар од 43 мм. Врз основа на моделот кој првично беше лансиран во 2014 година, најновата итерација на Orbis Terrarum, е дизајнирана со читливост и врвен стил.

Најинтересен детал за новиот модел е редизајнираното, ротирачко двослојно бирање. Горниот диск е создаден од сафирен кристал и е обложен со родиум или розово злато, за да се создаде 3Д контраст помеѓу континентот и морето и океанот. Прстенот на кој се прикажани 24 града го опкружува.

Под диск со сафир е ротирачки дневен и ноќен диск, што лесно укажува дали е ден или ноќ во секоја временска зона. Во челичната верзија, тоа се менува од светло сина боја, која го опишува денот, во темно сина за ноќ, додека во 18-каратно златно розова верзија, дискот ја менува бојата од светло во темно кафеава боја. Во неговиот централен дел, тој има мотив на бран, кој е создаден со техниката на флинг-фрозија гилоче. Црвениот триаголник на позицијата 12 часот ја означува временската зона во која се наоѓа држачот на часовникот.

Автоматскиот механизам е опремен со компликација од светско време што е лесен за употреба. Едноставно со притискање на копчето во позиција 8 часот ја одредува вашата позиција, а потоа сказалките автоматски ќе се синхронизираат.

На крајот, останува да потенцираме дека челичната верзија доаѓа со сино ремче на на Sfumato и цена од 6.800 долари, додека моделот со розово злато има кафеаво Sfumato ремче, ограничен на 500 парчиња, од кои секој чини 20.800 долари.