Ова е најздравиот појадок на светот: Го намалува крвниот притисок и ризикот од рак на дебелото црево

По една недела, ќе почувствувате дека вашето варење се нормализира и вашето тело добива енергија.

Овесот е едно од најздравите житарки во светот. Иако неправедно сме го запоставиле, нашите предци редовно го користеле.

Овесната каша што ја знаеме денес не е ни блиску до она што треба да го јадеме. Преработената овесна каша не е здрава. Најздрав начин е да купите цел овес, да го сомелете и од тоа брашно да направите каша со додатоци по ваш избор.

Вистинската, домашна овесна каша е неверојатно хранлива. Оваа храна од цело зрно може да помогне во губење на тежината, да го надополни здравиот холестерол, да обезбеди одличен извор на влакна и многу повеќе.

Еве зошто е добро да го започнете денот со овој појадок секое утро:

1. Ја стимулира функцијата на цревата

Влакната кои се наоѓаат во овесот помагаат во чистењето на цревата, промовирајќи здраво варење. Тие, исто така, помагаат да се подобри целокупното здравје на гастроинтестиналниот тракт со тоа што се осигурува дека храната ќе стигне до местото каде што треба да оди навремено.

2. Го промовира здравјето на срцето

Истражувањата ги докажуваат придобивките од овесната каша за здраво срце и намален ризик од срцеви заболувања како што е коронарна срцева болест. Антиоксидансите и здравите влакна присутни во овесот го прават овој одличен избор за појадок за оние кои треба да го намалат нивото на лошиот холестерол.

3. Го намалува ризикот од рак на дебелото црево

Истражувањето спроведено на 2 милиони луѓе во Европа покажа дека високото ниво на диетални влакна може да го спречи развојот на рак на дебелото црево. За да ја избегнете оваа непријатна болест, јадете што повеќе овесна каша.

4. Го намалува крвниот притисок

Една студија покажа дека редовното јадење овесна каша за појадок може да има ист ефект како и земањето лекови за висок крвен притисок. Сепак, овесната каша е само помош за намалување на крвниот притисок и не треба да ги замени лековите.

5. Го регулира шеќерот во крвта

Примарните растворливи влакна во овесот, познат како бета глукан, делумно се раствораат во вода при голтање, формирајќи густа материја во желудникот која има силни здравствени својства. Една од основните придобивки на ова влакно е неговата способност да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта и намалување на отпорноста на инсулин кај оние со дијабетес тип 2.

6. Помага во регулирање на телесната тежина

Луѓето кои постојано се на диети имаат проблем со слабеењето бидејќи постојано чувствуваат глад, па прибегнуваат кон нездрави грицки. Овесната каша создава чувство на ситост во поголемиот дел од денот и го чисти телото од токсини. На пример, ако за појадок јадете овесна каша направена од квалитетно овесно брашно, нема да бидете гладни до ручекот кога можете и треба да јадете нешто варено и квалитетно.

Како да се подготви овесна каша:

Купете овес и потопете го преку ноќ во чиста, ладна вода. Наутро се вари околу 15 до 20 минути додека зрната целосно не се сварат (како кога се готви пченицата). Додадете го вашиот избор на состојки и имајте здрав појадок.

Сладок појадок:

Потребно: 1 чаша овес; 4 чаши млеко; 1 лажица мед; 1 лажичка цимет; 2 лажици суво грозје. Ставете сè во сад, покријте го и оставете го во фрижидер преку ноќ. Наутро, ставете во тавче или тенџере и варете околу 15 минути додека смесата не се згусне и овесот добро не се свари.

Јадете ја оваа овесна каша со чиста совест бидејќи ова е најздравиот појадок што можете да си го дозволите.

Извор: Стил курир