Ова го смени мојот живот, веројатно ќе ве промени и вас: Пабло Неруда за неверојатен настан од детството

фото:WIKIPEDIA

Пабло Неруда се потпира на една анегдота од неговото детство што силно влијаеше не само на неговата поезија, туку и на неговото разбирање за уметноста и за самиот живот.

Уште од времето на пештерските луѓе, постоеше прашање зошто создаваме уметност и зошто уживаме во неа. За Лав Толстој тоа е заради пренесување на „емоционална инфективност“, за Џенет Винтерсон поради „активно предавање“, за Оскар Вајлд е заради негување „перцептивен темперамент“. 

Обожаваниот чилеански поет и добитник на Нобелова награда Пабло Неруда одговара на ова прашање со едноставна елеганција во краток есеј објавен во 1950-тите и насловен како „Детство и поезија“. Неруда тука се потпира на една анегдота од неговото детство што силно влијаеше не само на неговата поезија, туку и на неговото разбирање за уметноста и самиот живот:

„Еден ден, додека го истражував задниот двор на нашата куќа во Темук, наидов на дупка во оградата. Погледнав низ дупката и го видов истиот пејзаж како оној зад нашата куќа, но неуреден и див. Направив неколку чекори назад, затоа што имав претчувство дека нешто ќе се случи. Одеднаш се појави рака - мала рака на момче на моја возраст. Кога повторно се приближив, раката веќе ја немаше, а на негово место беше сјајно бела играчка овца.

Овчата волна избледена, а лудилото стануваше сè поинтензивно. Сето ова го направи моето искуство поавтентично. Никогаш не сум видел толку убава овца. Ја зедов играчката, влегов во куќата и донесов од своето богатство: шишарка, отворена, полна со мирис на смола, што го обожавав. Ја ставив на отворот во оградата и отидов со овцата “.

Никогаш повеќе не ја видел раката, ниту момчето на кое му припаѓала раката. Овчарската играчка исчезнала неколку години подоцна. Но, ова момчешко искуство, со едноставноста на она што го претставува, вплетено во него филозофија на живот - во моментот кога ја видел избледената овчка волна Неруда ја сфатил длабоката вистина за копнежот кон заедницата што нè тера да создаваме уметност:

„Да се ​​чувствувате блиски со браќата е прекрасна работа во животот. Чувството на љубов кон луѓето што ги сакаме е огнот што нè храни. Но, да чувствуваме блискост со личност што не ја познаваме, која ја гледаме преку нашите соништа и осаменост, преку нашите опасности и слабости - тоа е уште повеличествена и поголема работа затоа што ги проширува границите на нашето битие и ги обединува сите живи суштества. Оваа моја момчешка размена роди една идеја во мене - дека целото човештво е некако поврзано.

Нема да ве изненадам ако ви кажам дека се обидов да дадам нешто смолесто, калливо и миризливо во замена за чувство на блискост. Исто како што еднаш ставив шишарка крај оградата, така и ги оставив своите зборови пред вратата на толку многу луѓе кои ќе ми останат непознати, луѓе кои се во затвори, кои се измачувани или едноставно се сами “.

извор: bizlife.rs