Татковци читнете: Вака Евреите ги воспитуваат децата во генијални, паметни и способни

Нема родител кој не сонува за неговото дете да биде паметно, добро, културно, способно ... Со еден збор, генијално. Сепак, и покрај многуте прирачници и совети, сè уште не постои магична формула за воспитување на такво дете. 

Но затоа се тука Евреите, кои не се служат со родителски форуми и психолошки текстови, а нивните деца се главно мали генијалци!

Ова се нивните 10 клучни правила за воспитување:

1. Наградете ја независноста

Просечните родители се убедени дека децата можат да успеат во животот ако веруваат дека можат да сторат сé. Во еврејските семејства, многу е вообичаено да се види едно едногодишно дете, што само јаде бифтек. Ова е затоа што Евреите им дозволуваат на децата да сторат сé што е можно веднаш штом ќе станат физички способни за тоа.

2. Сè е тешко додека не стане лесно

За да бидат независни, децата треба да бидат насочени кон нови знаења. Ако детето започне хоби, родителите треба да го поддржуваат и да го охрабрат. Ако нешто не функционира, Евреите велат дека секој почеток е тежок, но не и дека за тоа децата се мали или неспособни.

3. Довербата е најдобрата награда

Дали напорите треба да бидат наградени? Да, но не со слатки! Во еврејските семејства, детето е наградено со доверба. Ако неговата задача е доверена со голема доза на доверба, тоа ќе стори сé што е можно за на крај ќе ја направи правилно.

4. Не е сè во изгледот

Ако европските мајки видат како изгледаат еврејските деца за време на прошетка, тие ќе полудат. Тие често се извалкани со кал, со удрени колена, полни со прашина... Евреите велат дека тоа е за личен развој на детето и не наметнуваат секогаш да имаат чиста облека, па така, меѓу другото, децата ќе научат, дека не е сè  во изгледот и убавината.

5. Прифаќање на неуредноста

Еврејските деца честопати се опкружени со хаос, и тоа на нивните родители не им пречи. Наместо да се нервираат за неуредната соба, тие уживаат во удобноста на детето.

6. Се троши целата енергија

Родителите често се чувствуваат исцрпени само кога гледаат како се однесуваат еврејските деца. Децата постојано трчаат и скокаат. Родителите на овие енергетски деца веруваат дека е важно, децата да ја исфрлат целата акумулирана енергија од себе, особено додека се мали. Значи, кога ќе пораснат, тие ќе имаат поголема доверба и ќе бидат поупорни во своите цели.

7. Мудра слобода

На еврејските деца им се дозволени навистина многу работи. На пример, цртањето на ѕид во куќата е знак дека детето е надарено за сликање. Сепак, постои ограничување што тие не смеат да го преминуваат, што е непочитување на семејството. За тоа, казните се навистина строги.

8. Тато е главен, но и мама

Почитувањето на родителите се всадува од најраните денови. Секое дете во еврејското семејство знае дека родителите се главни, а она што тие го прават е од помало значење. Но, поради оваа причина, тие никогаш не зависат од нивните родители и не бараат од нив да направат нешто наместо нив, но се прават сами.

9. Детска самоконтрола

Во еврејските семејства, децата не се казнуваат со тоа што им се одзема нешто. Напротив, тие имаат правила на одредени бенефиции за правилните постапки. Детето не учи преку казни и ограничувања, но учи како да го поправи своето однесување за свое добро.

10. Ништо не останува незабележано

Современите психолози ве советуваат да не го фалите детето за секоја шкртаница што ќе ја нацрта. Евреите се убедени дека секое достигнување треба да биде наградено. Кога на мајката еврејка, детето ќе и донесе цртеж со шкртаници, таа ќе пронајде некој облик и гордо ќе го покаже на останатиот дел од семејството, како ремек-дело.