„Зелено злато“ се сади во септември и октомври: Многу добро толерира ниски температури, а да не зборуваме колку е здрав овој зеленчук!

Септември е идеално време да ги освежите вашите цветни леи и да садите зеленчук кој добро толерира пониски температури.
Многу луѓе мислат дека градинарската сезона завршува со последните летни плодови, но вистината е дека есента носи нови можности.
Септември е идеално време за освежување на леите и садење зеленчук што добро толерира пониски температури. Ова ќе ја продолжи жетвата, ќе обезбеди разновидни здрави оброци во текот на постудените денови и ќе постави солидна основа за пролетната сезона.
Листести зеленчуци
Спанаќот и блитвата се особено благодарни затоа што брзо никнуваат и добро толерираат пониски температури. Наместо да чекате да формираат главици, можете да ги берете надворешните лисја кога и да ви требаат - растението се обновува сè додека не се појават сериозни мразови. Ако сеете во интервали од две до три недели, ќе обезбедите постојано снабдување со свежи лисја.
Зачини за салата
Рукулата и мизуната се одличен избор за рана есен - тие се подготвени за берба уште три до четири недели по сеидбата. Нивните лисја растат повторно по „сечењето“, така што постојано можете да ги берете надворешните делови. Тие додаваат лесна зачинетост и свежина на секоја есенска салата.
Коренест зеленчук
Често занемарени, репките и зимските ротквици се совршени за ладно време и се додаваат во вашето доцноесенско мени. Ако ги садите навреме, ќе можете да собирате свежи корења до првиот мраз. Тие се исто така одличен начин да ги пополните празните градинарски леи.
Растенијата како спанаќ, рукола или зимска ротквица не само што ја збогатуваат исхраната, туку и донесуваат радост од бербата во време кога природата се повлекува.Фото: фрипик