Зошто докторот му го отсекол гениталниот орган на Наполеон и кому му требал: Ќе се шокирате кога ќе слушнете каде е денес

По смртта на Наполеон Бонапарта, неговите гениталии биле отсечени и пренесувани од рака на рака

Наполеон Бонапарта беше голем војсководец кој ја прошири својата моќ над значителен дел од Европа и пошироко.

По поразот кај Ватерло, Наполеон абдицирал од тронот, а Британците го принудиле да живее во егзил до крајот на својот живот, каде што починал на 51-годишна возраст.

Но, неговата приказна не завршува тука. Кога докторот бил донесен за да изврши обдукција на телото на Наполеон, тој донел чудна одлука да му го отсече пенисот на Наполеон и да му го даде на свештеникот кој го прошверцувал на Корзика.

„Тоа е некако симбол на сè што е интересно во историјата“, вели авторот на книгата посветена на пенисот на Наполеон, Тони Перот.

„Тоа некако комбинира љубов и смрт и секс и трагедија и фарса во една приказна.

Очигледно, пенисот на Наполеон бил само 3,8 сантиметри!

Свештеникот бил убиен за време на „крвна одмазда“, за пенисот да му припадне на неговото семејство кое го чувало до 1916 година.

После тоа, пенисот на Наполеон дошол во сопственост на британски колекционер, а во 1924 година, еден Американец го купил пенисот, кој го ставил во кадифена кутија.

Пенисот подоцна бил изложен во Њујорк во 1927 година, а луѓето го опишале како „парче кожа или збрчкана јагула“.

На француската влада и било понудено да го врати пенисот на Наполеон, но тие одбиле, велејќи дека не постои.

И наместо да се врати во Франција, пенисот на Наполеон се менуваше неколку пати пред да заврши во сопственост на професорот од Универзитетот Колумбија, д-р Џон Латимер, кој го купил пенисот за само 3.000 долари на аукција.

Каде е пенисот на Наполеон денес?

Џон Латимер бил познат уролог, но имал и различни хоби. Тој беше познат и по неговото однесување кон нацистите за време на судењето и по тоа што беше единствениот кој можеше да го истражи атентатот на Џон Ф. Кенеди.

Лекарот само сакал да го сокрие пенисот на Наполеон од сите. Тој верувал дека станал „предмет за потсмев“, па кога го добил, го ставил во актовка, која потоа ја ставил под креветот.

Сметаше дека тоа не треба да биде предмет на шеги. Еднаш му понудиле 100.000 долари за неговиот пенис, но тој одбил да го продаде.

Кога д-р Латимер почина во 2007 година, пенисот на Наполеон остана во семејството на лекарот, а до денес само 10 луѓе го виделе. Никогаш не бил фотографиран или снимен.

Интересен е фактот дека Наполеон важеше за низок човек, но тоа не беше вистина. Наполеон беше со просечна големина, само имал мал пенис. Тој никогаш не бил излечен од тоа, или барем историјата не го знае тоа.

Од друга страна, Хитлер имал мал и закривен пенис кој го лекувал со хормони и амфетамини за интравенска употреба.

Всушност, се верува дека Хитлер имал над 800 инјекции на амфетамини и метамфетамини додека владеел со Германија - лекови за кои се знае дека ги прават луѓето агресивни.

Можеби Наполеон не бил подложен на истите третмани како Хитлер, но интересен е фактот дека двајца од најопасните мажи во историјата имале неверојатно мали пениси.

Стил курир

Профимедиа