100 годишен доктор го откри рецептот за долговечност: Живејте луѓе

Неговиот повик во животот бил да ги лекува луѓето и цело време се лекувал. Еве зошто овој доктор сè уште живее со полни гради

Постојат луѓе кои, заради своите доблести, можат да ве охрабрат да направите нешто добро за себе. Еден од нив е стогодишен лекар, кој преку својата упорност и посветеност достигна длабока старост, и сè уште е здрав и витален.

Д-р Елсворт Верам лично испитал која е најздравата диета и според тоа почнала да води живот.

Резултатот е дека, на прагот на единаесеттата деценија од неговиот живот, тој лесно ги искачува скалите и не користи дури ни бастум.

Прославениот кардиохирург неодамна наполни 100 години и се пензионираше од 95 години.

Поминал низ се и сешто во својот живот, вклучително и Втората светска војна, во кое учествувал и работел како лекар.

- Знаете кога луѓето велат дека имаат животен повик? Чувствував дека мојот беше доктор. Никогаш не го доведов во прашање мојот осет за тоа “, вели докторот.

Преку својата професија, тој внимателно ги погледнал последиците од лошите животни навики, затоа што многу пати ги видел срцето, крвните садови и белите дробови уништени од храна, пушење, недоволно количество на сон и премалку движење.

Елсворт пред 60 години ја промени диетата и почна да внесува само здрава храна во своето тело.

Месото пред неколку децении се сметаше за храна богата со важни хранливи материи, ама тој одлучи лично да го тестира. Направи студија и дојде до заклучок дека животинските протеини во мастите го зголемуваат нивото на холестерол, па неговата одлука беше да премине на вегетаријанска и веганска диета.

Елсворт одлучи дека е најдобро за него да јаде двапати на ден, а појадокот со житарки од бадемово млеко беше задолжителен.

Покрај тоа, тој спие помеѓу осум и девет часа секој ден, будејќи се во пет наутро.

Остатокот од денот, лекарот поминува време со семејството и вежбањето со тоа што го уредува својот двор, коси трева, сади градинарски рози и украсни грмушки.

Благодарение на овој животен стил, Елсворт престана да работи на 74-годишна возраст, дури две години подоцна отколку што се бара со закон. До 95-годишна возраст, тој предавал на универзитетот и бил ментор на помлади лекари за време на поголемите операции, а кога му било потребно, им помогнал.

Дури и денес е целосно самостоен, сè работи без проблеми, а со дворот управува 10 часа на ден.

Пензионерските денови ги поминал во друштво на 14-годишната сопруга Барбара, со која се запознал во 1948 година во болница, каде што работел како началник на операцијата, а таа стажирала како медицинска сестра.

„Кога еднаш излегов со него, помладите мажи веќе не ме привлекуваа“, признава Барбара, која имала 21 година кога ја запознала Елсворт.

Лекарот смета дека тајната на долговечноста лежи во правилната исхрана и активниот живот.

- Ако имате холестерол близу до долната граница, големи се шансите да имате срцев удар. Јас дури и не би бил вознемирен ако чувствував болка во градите, знаев дека не е ништо - вели Елсворт.

Тој исто така верува дека неговиот интерес е резултат на интерес за здравје, што дури и сега не запира.

- Отсекогаш бев заинтересиран да истражувам сè, дури и сега сум заинтересиран. Уживам во животот - заклучува стогодишен лекар.

Прогледнете ја неговата приказна.