6 причини зошто честиот секс е добар за вашето здравје


И зошто вреди да се прави тоа, дури и покрај заморот и лошото расположение.

Универзитетот во Орегон објави студија која покажа дека сексот ги подобрува перформансите на мажите и жените. Во истражувањето учествувале 159 оженети луѓе кои без прекумерна скромност рекле дека ако имале секс претходниот ден, им се гарантира добро расположение следниот ден. Оваа состојба трае најмалку 24 часа и доведува до зголемен ентузијазам и задоволство во работната средина. Оваа студија, сепак, не укажува на точната причина за оваа појава, туку само воспоставува врска помеѓу доброто расположение и сексот.

„Здравиот и редовен сексуален живот треба да се смета за прашање на одржлив човечки развој и можна предност во кариерата“, напиша авторот на студијата во соопштението за печатот.

И иако, се разбира, никој не е изненаден од фактот дека сексот е добар, идејата дека неговото намерно регулирање, се покажува како целосна здравствена заштита – нешто ново. Изјавата не е без логика: секој знае дека за време на сексот се произведуваат хормони кои го прават животот многу попријатен: допамин и окситоцин. И не постои такво нешто како предозирање, па зошто да не земете дополнителна доза или две?

Покрај добрите хормони, постојат уште шест причини зошто сексуалниот живот треба да се смета за „лек“ за добро здравје.

Простата

Голема научна студија во која учествувале повеќе од 32.000 мажи постари од 18 години откри дека честата ејакулација е директно поврзана со помала веројатност за развој на рак на простата. На пример, мажите над 40 години кои ејакулирале најмалку 21 пати месечно имале помали шанси да развијат рак на простата (22%) од оние кои ејакулирале 4-7 пати месечно. (За ејакулацијата, се разбира, не е секогаш потребен секс.)

Имунитет

Неделен секс доведува до зголемување на нивото на имуноглобулин А во плунката. Тоа е она што му помага на телото да се бори против настинки и вирусни заболувања. Се чини дека сексот е поверојатно да шири вируси и бактерии (добро, ја разбирате идејата), но како што можете да видите, ни дава и противотров.

Мозок

Студијата на девојчиња на возраст од 18 до 29 години покажа дека оние кои често се занимаваат со пенетративен секс биле поуспешни во запомнувањето на зборовите. Научниците шпекулираат дека причината е што сексот го стимулира растот на нови мозочни клетки во хипокампусот, кој е одговорен за меморијата.

Младост

Беше спроведен експеримент во текот на 10 години во кој возраста од 3.500 мажи беше проценета врз основа на нивниот изглед. На една група мажи редовно им биле дадени возрасти кои биле 7 до 12 години помлади од нивната реална возраст. На крајот од експериментот, се покажа дека овие млади учесници имале поредовен секс од сите други мажи вклучени во експериментот.

Задоволство

Постојаниот секс доведува до намалување на нивото на стрес во организмот и зголемување на нивото на окситоцин. Овие наоди нè враќаат на фактот дека кај луѓето се зголемува желбата за работа и нивното задоволство од работата се зголемува како што се намалува нивото на стрес. Тоа води и до подолг животен век, така што луѓето имаат повеќе време за работа и повеќе време за секс, тоа е полн круг.

Срце

Ситуацијата во моментов изгледа малку двосмислена. Кај мажите постари од 57 години, редовниот секс го зголемува ризикот од срцев удар, но кардиоваскуларниот систем на младите мажи се подобрува само од сексот. Според студијата на American Journal of Cardiology од 2010 година, младите мажи кои имаат секс најмалку два пати неделно имаат помали шанси да страдаат од сите видови на срцеви заболувања отколку оние кои имаат секс само еднаш месечно или помалку.