Афродизијак или антисекс: Како алкохолот навистина влијае врз нас?

Постојат голем број студии посветени на прашањето како алкохолот всушност влијае на нашата интимна сфера. Што и да кажеме, алкохолот е несомнено најдобриот пријател на депресивниот човек. Спротивно на популарното верување, алкохолот не функционира како афродизијак и всушност ја спречува способноста на една личност да постигне ерекција и да доживее оргазам. Иако мала доза на алкохол понекогаш помага да се надминат сексуалните бариери и анксиозноста, таа сепак влијае на нашата физиологија.

За мажи

Алкохолот е популарна причина за еректилна дисфункција кај мажите. Како што се зголемува количината на алкохол во крвта, способноста на мозокот да реагира на сексуалната стимулација е намалена. Студијата од 2009-та година, објавена во „The Journal of Sexual Medicine“, покажа дека ниските нивоа на вода во телото доведуваат до проблеми со депресијата и сексуалното однесување. Алкохолот, како што знаете, предизвикува дехидрација на телото.

За жени

Влијанието на алкохолот врз сексуалноста на жените е многу полошо отколку кај мажите. Ова е разбирливо: прво, подолго време, женската сексуалност била табу тема која не заслужува внимание, и второ, полесно е да се „измери" машката возбуда. Алкохолот ги задушува механизмите за сопирање што ги имаме во нашиот мозок, на пример „Не, ова е лоша идеја" или „Ова дефинитивно не ми се допаѓа". Не заборавајте дека женското тело обично содржи повеќе масти и помалку вода од машкото тело, така што ефектот на алкохолот станува значително побрз - и е посилен. Организмот на жената треба да го обработува алкохолот подолго. Алкохолот исто така влијае на квалитетот на сексот. Истражувањата покажаа дека колку е повисоко нивото на алкохол во крвта, толку подолго се одложува оргазмот, а неговиот интензитет не е толку силен како „на трезна глава".

Сепак, навистина може да мислите дека по чаша вино сте повеќе возбудени. Алкохолот ги шири крвните садови. „Клиторисот и вагината можат да се зголемат", вели д-р Бирман, „Жените често велат дека се чувствуваат повозбудени кога пијат, но потешко е да доживеат оргазам".

Веќе рековме дека алкохолот предизвикува дехидрација на телото, а „сувиот“ секс може да биде многу помалку пријатен.

Ризици

Проблемот е во тоа што алкохолот ги намалува чувствата на вознемиреност и опасност, ги брише бариерите. На пример, во трезна состојба никогаш нема да сонувате за секс без кондом, а под дејство на алкохол оваа идеја изгледа како зачинета авантура. Алкохолот ја уништува анксиозноста, но постојат и други начини тоа да се реши.

Затоа, минусите од употребата на алкохол секогаш ќе бидат поголеми од плусовите.