Ако разликата меѓу горниот и долниот притисок е над овие вредности, итно на лекар: Кардиолог предупредува на голема опасност

Состојбата на крвниот притисок е важен показател за општата здравствена состојба на секоја личност, а лекарите веруваат дека е подеднакво важно дали тој скока или паѓа. Сепак, за повеќето луѓе, алармот е кога ќе видат дека горниот драстично се зголемил, додека долниот предизвикува помалку грижи.

Дали е тоа навистина така? Дали варијациите на понискиот крвен притисок се поопасни симптоми?

„Прво, да разјасниме што е крвен притисок. Тоа е притисок што крвта го врши врз ѕидовите на крвните садови. Овие вредности се еден од индикаторите за виталните функции на телото“, објасни кардиологот Марија Беневскаја за руските медиуми.

„При мерење на крвниот притисок се одредуваат два вида: со секој ритам на срцето, притисокот варира помеѓу горниот, систолниот и долниот, дијастолниот. Така, големината на силата што дејствува на крвните садови се одредува со два параметра: горна (систолна) и пониска (дијастолно). Затоа, не може да се каже дека некој од овие параметри е поважен, и двата имаат свое значење“, вели кардиологот.

„Секој знае дека нормалната вредност на крвниот притисок кај здраво лице (систолен / дијастолен) е 120 од 80. Но, треба да се има предвид и дека нормалните граници се менуваат во зависност од возраста и постојните болести. Разликата помеѓу систолниот крвен притисок а дијастолниот крвен притисок се нарекува пулсен притисок и обично е 30-50“, нагласува специјалистот.

Бубрежен или срцев?

Горниот притисок се нарекува и срцев, а долниот бубрежен.

„Поголемиот број добиен при мерењето е систолен крвен притисок, тој го покажува притисокот во садовите додека срцето се стеснува и ја турка крвта во артериите, што зависи од јачината на срцевите контракции, отпорноста на sидовите на крвните садови и бројот на отчукувањата на срцето по единица време. Воопшто, можеме да кажеме дека овој индикатор ја одразува работата на срцето, иако, се разбира, други фактори се вклучени во овој процес“, вели д-р Марија.

Исто така, не треба да заборавиме дека понискиот притисок ја покажува работата на бубрезите.

„Помал број, дијастолен крвен притисок, го покажува притисокот во артериите кога срцевиот мускул се релаксира. Ова е минималниот притисок во артериите и ја одразува отпорноста на периферните садови. Бидејќи васкуларниот тонус е регулиран од хемикалии и автономниот нервен систем, понизок крвен притисок значи соодветна неврохуморална регулација. За возврат, неврохуморалните реакции се јавуваат главно во бубрезите, така што постои мислење дека понискиот притисок е бубрежен. Иако е поправилно да се каже дека понискиот притисок ја рефлектира работата на крвните садови и бубрезите“, вели кардиологот.

Дали има поважен?

„Секој од овие параметри има свое значење, и двата се важни. Ако горниот дел е покачен, станува збор за систолна хипертензија, а исто така, ако долниот дел е покачен, тоа е повторно хипертензија, само дијастолна. Секоја од овие состојби е опасна  на свој начин и бара поинаков пристап кон третманот“, вели кардиологот.

Разликата помеѓу долниот и горниот

Експертите забележуваат дека е важно да се обрне внимание на вредностите помеѓу горниот и долниот притисок.

„Кога станува збор за разликата помеѓу овие притисоци, нормата е од 30 до 50 mm Hg. Сите вредности што не се вклопуваат во овие граници може да укажат на присуство на болест, што е причина за посета на лекар. Во исто време, постои можност тоа да се должи на индивидуалните карактеристики на организмот и физиолошките состојби. Но, во секој случај, подобро е да се консултирате со лекар“, забележува Марија Беневскаја.

Така, на пример, ако има мала разлика помеѓу горниот и долниот притисок, ова може да ги означи следниве состојби:

* присуство на атеросклероза на аортата (таложење на холестерол во најголемиот сад

* оштетување на садовите на бубрезите

* аневризма на аортата (патолошко проширување на посебен дел од аортата со можност за руптура или раслојување на ѕидовите поради прекумерно оптоварување)

* анемија (намалено ниво на хемоглобин во крвта) и многу други состојби


Извор: мондо.рс

Фото: GETTY IMAGES