,

Бев во долгови до гуша: Тогаш дознав за метод поради кој имам пари повеќе од кога било!

фото: PIXABAY

Приказна за една девојка која премина од расипничка во разумна и рационална личност. Таа го воведе правилото „една употреба и три дена“ и нејзиниот живот се смени на подобро.

Постојано беше во долгови, постојано купуваше работи што не и беа потребни. Родителите почнаа да и се закануваат дека повеќе нема да и даваат заеми, со потполно право, затоа што претерала и таквиот живот не води никаде. Нејзиниот автомобил постојано се расипуваше, време беше да го регистрира, а во џебот немаше ни денар, ниту од кого да позајми. Таа им должеше на сите.

Една вечер таа гледаше телевизија и реши дека ќе промени сè. Ќе престане да има импулсивни набавки, ќе го следи советот на мајка ѝ барем да ги остави парите да преноќат.
Следниот месец таа станала и повеќе од штедлива.
Возела брзо покрај пекарите и рестораните за брза храна, за да не биде во искушение. Одбивала повици за кафе. Кога ќе види нешто убаво, ако го сака уште во наредните три дена, го купувала, а ако не, знае дека не и треба. Така таа успеала да ги врати сите долгови.

Таа еднаш купила сендвич и се разочарала од себе затоа што можеше да направи дома подобар за многу помалку пари. Тогаш решила да не купува работи за една употреба, како што се кафе, брза храна итн. Си правела закуска и кафе за работа.
Нејзиниот живот се сменил на подобро.

извор: beograd.in