Бимилк го прослави светскиот ден на семејството: НТЦ семинар за вработените и стручните лица од образовните институции со д-р Ранко Рајовиќ

По повод одбележувањето на Светскиот ден на семејството, 15-ти мај, компанијата БИМИЛК, организираше еднодневен голем настан на кој зборуваше познатиот експерт за детски развој д-р Ранко Рајовиќ. На семинарот, на кој присуствуваа родители од БИМИЛК, воспитувачи, психолози, педагози и дефектолози беше прикажана стручноста на д-р Рајовиќ за негување на интелектуалните способности на децата преку познатиот систем за учење NTC (Никола Тесла Центар).

Вкоренета во најновите откритија на невронауката, програмата за учење NTC интегрира иновативни детски активности и игри дизајнирани да го оптимизираат развојот на мозокот за време на клучниот период од раѓање до околу десет години. Д-р Ранко Рајовиќ го истакна значењето на играта како внатрешен нагон на детето, клучен елемент на програмата NTC, која стимулира сложени моторни активности, фини моторни вештини и когнитивен развој.

„Програмата NTC нуди целокупен пристап за негување на детскиот потенцијал“, истакна д-р Ранко Рајовиќ. „Преку три фази на имплементација, кои опфаќаат еволуциски поддржувачки активности, класификации на мислата и дивергентно и конвергентно размислување, децата се вклучуваат во учење засновано на игра што го подобрува и сензомоторниот и когнитивниот развој“.

Од своето основање во 2008 година, програмата NTC доби признание во светот, со имплементација во 17 европски земји и акредитација од страна на министерствата за образование во седум држави. Неговата експанзија ја нагласува нејзината ефикасност во поттикнувањето на интелектуалниот раст на децата и е пофалена од едукаторите ширум светот.

„На 15 мај, Меѓународниот ден на семејството, ја славиме основната улога на семејството во нашето општество. Одбележувањето на овој ден треба да ја подигне свеста за значењето на вредностите кои се негуваат и развиваат во рамки на семејството и како тие потоа се рефлектираат на општественото живеење. Прифаќајќи ги иновативните пристапи во образованието, ние вложуваме во нашите вработени кои се родители, но и во воспитувачите од заедницата, за да создадат средини кои го негуваат потенцијалот на новите генерации. Со здружување на родителите и воспитувачите, се надеваме дека ќе поттикнеме соработка и споделување знаење за доброто на нашата заедница.Вработените за нас се семејство, најважната алка во успехот на Бимилк“, изјави Полексена Јанкуловска,  регионален маркетинг менаџер во БИМИЛК.

Семинарот не само што ја олесни размената на знаење, туку и ја нагласи важноста на колективните напори на една компанија во обликувањето на посветла иднина. Со здружување на родителите и воспитувачите, БИМИЛК има за цел да негува мрежа за поддршка посветена на целокупниот развој на децата, отворајќи го патот за просперитетна заедница.

Бимилк како општествено одговорна компанија, ја зема предвид и улогата во едукацијата и развојот на вработените и младите, во пренесување на знаење и вредности и на тој начин активно учествува во создавање здрава, едуцирана и одговорна младина. Ова е дел од проектите кои Бимилк ги создава под платформата „Растеме заедно“  и континуирано ќе продолжи да едуцира за подобра иднина на младите.