Борбениот часовник на француските пилоти: Сега во ново издание

Брендот Breguet одлучи да ни ги понуди најдобрите можни опции. Познати по нивните класични компликации и пуристистички, елегантни модели, тие ни нудат вистински убавини ова лето. Тип XXI 3815 Хронограф, е суштината на сè по што се познати. Луис Чарлс Брегет, правнук на основачот на оваа куќа за часови, беше пионер на француската авијација. Тој го разви гиропланот, претходникот на хеликоптерите, заедно со бројни хидроавиони, борбени и комерцијални авиони. Во 1935 година, тие започнаа да произведуваат рачни хронографи, додека во 1950-тите произведуваа модели за француската армија.

Еден од раните модели, хронографот Тип XX, го претставува претходникот на XXI. Типот не беше модел што компанијата го произведуваше некогаш, туку спецификација на воената набавка на француската влада, според која сите часовници што ги користеа пилотите имаа хронографски функции на Flyback. Бреге, како што може да претпоставите, беше еден од главните снабдувачи.


Типот XXI 3815 е почиста, помодерна верзија од претходникот, Type XXI 3817. Часовникот го има истиот 24-часовен тотализатор на тричасовна позиција, втор дисплеј на деветчасовна позиција, но нема 12 -часовен тотализатор на шестчасовната позиција, кој сега е заменет со приказ на датум. Бирачот е модернизиран со нови бои - се нудат зелена и портокалова боја.

Покрај тоа, моделот крие автоматски калибар 584Q / A, кој е освежен во споредба со неговите претходници, и доби силиконска опрема и завршница што додаде можност за гледање од задниот дел на куќиштето.

Breguet Type XXI 3815, кој чини 14.900 долари, беше претставен како ограничено издание, со 250 модели во секоја боја. Куќиштето со дијаметар од 42 mm е полирано и завршено со сатен со титаниум, додека двонасочната основа е црно лакирана.