Цело ноќно небо во мало: Ремек- делото на Jaeger-LeCoultre

Брендот Jaeger-LeCoultre го искористи своето сто и педесетгодишно искуство во креирање часовници за да создаде оригинална компликација на Master Grande Tradition Grande во 2010 година ...

Во текот на последните 10 години, ремек-дело претрпе многу трансформации, вклучително и традицијата Master Grande Tourbillon Celeste која пристигна неодамна. Часовникот се карактеризира со нов изглед, заедно со комбинација од најтешко технички комплицирани хоролошки компликации - минусен повторувач и небесен свод. Со додавање орбитален летачки турбилон во смесата дополнително се зголемува механичката сложеност на часовникот.

Почнувајќи со калибарот 945, кој е легендарен механизам, овој модел доби многу компликации во многу елегантен пакет.

Доаѓајќи до небесниот свод на часовникот, талентираните часовничари на часовници во „Jaeger-LeCoultre“ измислија сложен механизам за да ја прикажат зачудувачката небесна шема на северната хемисфера иноќното небо. Страничниот ден се заснова на ротацијата на Земјата измерена во однос на „фиксните“ sвезди, и трае точно 23 часа, 56 минути и 4,1 секунда.

Новиот изглед има нов дизајн за бирање кој добива скратена мапа со ѕвезди и повеќеслојна конфигурација што ја подобрува убавината на небесната тема.

Две верзии на новиот часовник беа произведени во ограничен број од само осум парчиња: верзија на розово злато со црно бирање и верзија на бело злато со сино бирање и 44 дијаманти - вкупно 3,76 карати - поставени на основата.