Чајот направен од ова растение го зајакнува имунитетот до 30 % речиси веднаш откако ќе го испиете, тврди познат руски лекар
Секој знае колку ѓумбирот е лековит и колку придобивки има, па затоа често е една од првите намирници по кои посегнуваме кога ќе се разболиме. Сепак, малку луѓе знаат дека неговите придобивки се потврдени со научни истражувања; една од нив е студија објавена на веб-страницата на институцијата „National Library of Medicine“, најголемата збирка на научни, биолошки и медицински трудови.
Оваа студија укажува дека ѓумбирот навистина има бројни здравствени придобивки!
Во лабораториски услови, научниците од ѓумбирот извадиле гингерол, супстанца на која ова растение и го должи својот лут вкус. Корисен е за клеточни култури и како резултат на тоа, имуните клетки станале 30 проценти поактивни во борбата против инфекцијата!
„Дури и само 0,015 милиграми на литар даде позитивен резултат“, вели познатиот руски хиропрактик и доктор за интегративна медицина Руслан Масгутов.
Учесниците во студијата пиеле еден литар чај од ѓумбир на празен стомак 60 минути.
„Се испостави дека лековитото дејство на коренот се појавува по 30 до 60 минути. Научниците заклучија дека ѓумбирот може да се користи за спречување на некои вирусни инфекции и како средство за борба против нив“, нагласи докторот.
Масгутов советува да се вклучи ѓумбирот како средство за зајакнување на имунитетот како одговор на постуденото време, кога вирусите се многу почести.
Фото: freepik