Часовникот на Рафаел Надал: 10 станови во центарот на Скопје

Хоронолошкото ремек дело е прво од ваков вид дизајнирано од Ричард Мил за производство на неверојатно „оружје“ на зглобот на Рафа додека се натпреваруваше на разни шампионати. Швајцарскиот производител на часовници сега создаде часовник по повод 10-годишнината од неверојатниот часовник РМ 027 и партнерството со Рафаел Надал.

Наречен RM 27-04 е петта генерација на модел RM 027 и инженеринг на часовници на повисоки нивоа. Ричард Мил е познат по тоа што произведува исклучително добра спортска облека, но РМ 27-04 тежи само 30 грама!

Рамките на скелетот се изработени од TitaCarbe - материјал кој содржи до 38,5% дамки од јаглерод, затоа е ултра остар и ултра мазен. Куќиштето доби врежано име „РАФА“. Часовникот доби и бројчаник инспириран од тениски рекет.

Според Ричард Мил, калибарот на часовникот RM27-04 може да издржи до 12 000 Gs - ова е нов рекорд во швајцарското производство. Има и 19 скапоцени камења и 38-часовна резервна моќност.

„По 10 години, повторно ќе имам фантастичен часовник. Ова не е само ремек дело, туку неверојатен бројач на спомени со неверојатни перформанси“, рече Надал. „Само мал број луѓе во светот можат да објават такви технички вештини“, додаде тој.

Чини 1.050.000 американски долари.