Часовникот од 150 милиони години старо дрво

Замислете златно крилесто суштество кој управува со златна кочија која пак ја влече златна пеперутка низ златна шума ...

И тогаш, замислете ја истата златна сцена, врамена на задниот дел, создадена од 150 милиони години старо парче црвеникаво-кафеаво скаменето дрво.

Токму оваа визија, го зазеде своето место во новиот часовник Jaquet Droz, чие куќиште е направено од 18-каратно црвено злато, со подбројчаник од црн оникс кое е нагласен – и како што можевте да претпоставиме - со црвено злато.

Моделот Loving Butterfly Automaton беше создаден како мешавина на неверојатни материјали што обожавателите на швајцарскиот бренд ги обожаваат - бројчаникот е создаден од Chinchilla Red, минерал пронајден во источна Австралија. Според експертите, екстремно густ материјал се формирал кога вулканска пепел се депонирала на стара ела, прекриена со лава. Занаетчиите поминувале часови пеглајќи и гланцајќи ја оваа површина.

Сцената насликана на повеќедимензионално и разнобојно бирање се оживува кога ќе се активира тестерот на короната. Точното време му ја должи својата точност на механизмот за самостојно намотување на Jaquet Droz 2653 AT1.

Оваа верзија на часовникот ќе биде креирана во само 28 единици, секоја чини 126.000 американски долари. Брендот објави во март годинава дека дел од профитот од продажба на овие модели ќе биде дониран на добротворни организации кои се занимаваат со пошумување и зачувување на ендемични видови, како резултат на пожарите што претходно ја опустошија Австралија.