Д-р Перишиќ ја реши дилемата: „Заборавете на лукот и лимонот, овој зеленчук е најдобар за имунитетот, штити од сите вируси“.

 Д-р Воислав Перишиќ, гостин во утринската програма „ТВ Прва“, објасни кои намирници треба редовно да ги јадеме, а кои ќе ни го зајакнат имунитетот.

- Основната поставка што ја учиме е следнава: Време е на вирусни инфекции. Која храна влијае на зголемување на клеточниот имунитет против вируси? Едно јајце. Мораме да изедеме барем едно јајце за појадок. Кој јаде јајце не му треба друг протеин. Не е важно дали е варено или пржено - вели д-р Перишиќ.

Тој исто така нагласи дека треба да јадеме тиква, особено децата.

- Се што е што содржи бета каротен кој е моќен антиоксиданс. Тиквата треба да се јаде како закуска и да се меша со банана, совршена е за деца! Можете да додадете малку цимет, циметот како додаток е моќна антивирусна храна. Додадете цимет на децата над една година – рече гастроентерологот.

Иако многумина мислат дека го збогатиле организмот со витамини од портокалите, д-р Перишиќ открива дека најдобра опција е да ги замените со една црвена пиперка.

- Ако јадете една пиперка дневно, тоа е вашата дневна потреба за витамин Ц. Не треба да јадете портокали, ананас и слично, доволна е една црвена пиперка. Ако јадеме доволно протеини и липиди, нема да има инфекции. Знаете што, кога ќе се појави инфекција, тоа е огромна експлозија на оксидативен стрес. Не ни пречи вирусот како вирус, туку оксидативниот стрес. Тоа го решаваме со свежо овошје и зеленчук“, вели д-р Перишиќ и додава:

„Треба да јадеме тиквички, модри домати, брокула, а најдобро е да им ги даваме на децата. Тие треба да се додаваат во јадења што ги сакаат децата, малку по малку. Зелката е антиоксиданс, а најдобро е кога е сварена. Тоа е единственото растение кој има пробиотски бактерии. Кога ја јадеме, внесуваме многу антиоксиданси, температурата на која се готви не ја уништува таа бактерија“, рече тој.

Фото:screenshot