Дали мразиш некого од дното на душата? Добро ќе размислите по овој текст ...

Мудра приказна што ќе ви ги отвори очите.

Наставникот ги замоли своите ученици на секој од нив да донесат неколку јагоди на училиште во пластична кеса со белешка дека: колку луѓе мрази, толку  јагоди треба да се донесат.

Следниот ден, сите деца донесоа  јагоди. Некои имаа две, некои три, некои пет, а некои дури 20 јагоди. Потоа, наставникот им рече дека овие јагоди треба да ги носат со нив каде и да одат цели две недели.

Како што одминуваа деновите, учениците кои имаа повеќе јагоди почнаа да се жалат дека им е премногу тешко да ги носат и дека мирисот е неподнослив бидејќи почале да скапуваат. На крајот од првата недела, наставникот ги праша учениците: „Како се чувствувавте во текот на оваа недела?“ Децата само се жалеа, а наставникот им рече:

"Многу е слично на она што го носиш во твоето срце кога не сакаш некои луѓе. Омразата го прави твоето срце болно и ја носиш таа омраза насекаде со себе. Не можете да издржите мирис на скапани јагоди ... Замислете како омразата и огорченоста влијаат на вашите срца кога ги носите во себе секој ден “.

Срцето е прекрасна градина, која треба да се исчисти од плевелите секој ден. Простете им оние што ве налутија. Вака создавате простор за добри работи во вашиот живот. Бидете благи, а не горчливи. Мотивирајте ги другите да го исчистат нивното срце.