Дали треба да ја исплакнете пастата за заби по миење на забите?

Повеќето луѓе веќе знаат дека флуорот се наоѓа во многу пасти за заби. Иако поединците се загрижени за неговото присуство во пастите за заби затоа што е исклучително токсично хемиско соединение, сепак тој кога е во мали количини помага да се одржи здравјето на забите добро, односно спречува појава на кариес.

Сепак, многумина се прашуваат дали е неопходно да ја исплакнете устата со вода после четкање на забите. Постојат две теории за ова:


Првата теорија

Според некои, испирањето на устата со вода е целосно погрешно затоа што ја нарушува функцијата на флуорид. Наместо тоа, доволно е да го плукнете вишокот паста.

Една од причините е фактот дека повеќето луѓе ги мијат забите помалку од една минута, така што флуорид нема време да дејствува, а на овој начин барем останува во устите и ги штити забите.


Втората теорија

Оние што се спротивставуваат на оваа теорија, велат дека устата треба да се плакне со вода за да се ослободи од бактериите што се акумулирале на забите, но и да се избегне голтање на пастата бидејќи може да предизвика иритација на желудникот.


Што вели науката?

На ова прашање разговарале и експерти, а една група дошла до заклучок дека „постои врска помеѓу намалување на појавата на кариес и задржување на флуорид на забите и затоа според нив миењето на устата после четкање треба да се минимизира за да се постигне максимален ефект“.

За жал, сите членови на овааистражување не се согласувале, па се појавила друга студија, која трае три години, во која се вели дека „претходните студии покажале дека миењето на устата со чаша вода после четкање на забите може да го загрози намалувањето на кариесот. Беше заклучено дека исплакнењето со вода после миење на заби, не влијае значително врз ефектот на намалување на кариесот “.


Кој е вистинскиот одговор?

Бидејќи дури и експертите не успеаја да се договорат за ова прашање, се чини дека изборот е ваш. Сепак, сите се согласуваат за една работа, а тоа е дека е најбезбедно да се намали количината на паста што ја користите.

Ако сепак одлучите да ја исплакнете устата, прашањето е, дали треба да го направите тоа со ладна или топла вода и дали има разлика?

Навистина не е важно каква е температурата на устата, освен ако имате чувствителни заби. За луѓето кои имаат чувствителни заби, плакнењето со млака вода е најдобрата опција.