Дали знаете со кои намирници најлесно можеме да се отруеме? За некои од нив никогаш не би ви паднало на памет

Безбедноста на храната е еден од најважните фактори за зачувување на здравјето на луѓето. Сепак, дури и кога строго се придржуваме до хигиенските стандарди и правилата за чување храна, постојат неколку намирници кои брзо можат да станат отровни, а нивното консумирање може да доведе до сериозни здравствени проблеми. Подолу ќе ги наведеме намирниците кои најчесто се поврзуваат со труење.

Печурки

Печурките се вкусна и здрава храна, но некои од нив се отровни. Повеќето печурки што се продаваат во продавниците за храна се безбедни за јадење, но освен ако не сте експерт за идентификување на јастиви и отровни печурки, не треба да ги собирате во дивината. Многу отровни печурки можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми, како што се оштетување на црниот дроб и бубрезите.

Риба

Јадењето риба богата со токсини како живата на пример, може да предизвика сериозни проблеми со мозокот и нервниот систем. Живата се наоѓа во високи концентрации кај одредени видови риби, како што се туната и сабјарка. Во мали количини, живата нема да му наштети на вашето здравје, но пречестото консумирање на овие видови риби може да предизвика таложење на токсини во вашето тело.

Ориз

Оризот може да содржи арсен, кој е еден од најотровните елементи во природата. Арсенот може да се акумулира во почвата и водата и може да се апсорбира во оризот за време на одгледувањето. Преголемата изложеност на арсен може да доведе до сериозни здравствени проблеми, како што се рак и оштетување на нервниот систем.

Месото

Месото е хранлива храна што многу луѓе сакаат да ја јадат, но може да биде опасно ако не се готви или складира правилно. Месото кое не е соодветно обработено може да содржи бактерии како салмонела или е-коли, што може да доведе до инфекции на дигестивниот тракт. Ако месото не се складира правилно, тоа може да доведе и до раст на бактерии и други микроби.

Млеко

Млекото е вообичаена храна во нашата исхрана, но може да стане опасно кога не се складира правилно. Ако млекото се остави предолго на собна температура, бактериите како е-коли или листерија може да се размножат, што може да доведе до инфекции на дигестивниот тракт.

Агруми

Иако цитрусните овошја се здрава храна која е богата со витамин Ц, кога се консумираат во големи количини, може да предизвикаат труење. Цитрусното овошје може да биде преоптоварено со пестициди, кои може да се акумулираат во кората и пулпата на овошјето. Конзумирањето премногу пестициди може да доведе до сериозни здравствени проблеми, како што се оштетување на црниот дроб и бубрезите.

Мешунки

Мешунките се хранлива храна која често се користи во подготовката на храната, но доколку не се зготват правилно, може да станат отровни. Мешунките содржат природни токсини како што се лектините, кои се наоѓаат во семките и кожата. Ако мешунките не се готват доволно долго или се јадат сирови, може да предизвикаат симптоми како гадење, повраќање и дијареа.

Јајца

Јајцата често се поврзуваат со ризикот од труење со храна, бидејќи тие се повеќе склони кон контаминација со салмонела отколку другите намирници. Салмонелата е бактерија која може да се најде во цревата на животните и луѓето, а може да се пренесе во јајцата во текот на процесот на производство.

Ако јајцата не се складираат правилно или не се подготвуваат правилно, бактериите како салмонела може да се размножуваат, што може да доведе до сериозни инфекции на дигестивниот систем. Симптомите на труење со салмонела вклучуваат дијареа, повраќање, абдоминална болка, треска и главоболка. Во некои случаи, труењето со салмонела може да биде сериозно и да бара медицинска помош.

За да се намали ризикот од труење со салмонела, важно е јајцата да се чуваат во фрижидер на 4°C или помалку, да се користат јајца кои се недопрени и чисти и да се варат на правилна температура. Се препорачува јајцата да се варат на температура од најмалку 74°C, а пред консумирање проверете дали се добро сварени. Исто така, се препорачува да избегнувате храна што содржи сурови или недоволно варени јајца, како мајонез, тартар сос, колачи со сирење, доколку не сте сигурни во начинот на кој се подготвуваат.