ЏОКЕРОТ: - 20 килограми за најозборувана улога

Кога излезе во кино салите, филот со Џокерот ги сруши речиси сите рекорди на гледаност. Една од причините за големиот успех е импресивната глума на Жоакин Феникс, што го прави легитимен, достоен за Оскар (тој веќе има три номинации).

Поради оваа причина, Bright Side собра неколку интересни факти за актерот кој нè импресионираше со неговиот последен настап.

1. Лузна на усната

Сигурно ја забележавте карактеристичната лузна на неговата усна. Иако веројатно претпоставувавте дека лузната е заработена за време на некоја несреќа, всушност Жоакин се родил со неа.

2. Тој е веган од три години

Неговото семејство е веганско, па затоа не изненадува што тој го донесе овој животен стил. Во моментов работи со организации за заштита на животните, а самиот во минатото беше организатор на повеќе кампањи насочени кон подигање на свеста за злоупотреба на животни.

3. Му беа потребни четири месеци да го научи смеењето на Џокерот

Пред снимањето, режисерот му рекол на актерот да го замисли смеењето на okerокер како нешто болно. Така, Феникс вежбал гледајќи видеа на луѓе кои страдаат од патолошки смеа, сè додека не успеал да го извади смеата совршено.

4. На шестгодишна возраст, тој го смени името во Leaf 

Неговите браќа и сестри имаат имиња кои се однесуваат на природата: река, слобода, дожд и лето. Затоа, на шестгодишна возраст, го смени името во Leaf (Лист), но на 16 години се врати на првобитното име.

5. Поради улога, еден месец работеше како пожарникар

Поради филмот „Аларм сирена“, во кој актер се соочи со голем пожар во кој спасува луѓе, тој беше дел од противпожарната служба за подобро уживање во улогата.

6. Тој е номиниран за Оскар три пати

За улоги во Гладијатор, Чекори до работ и Мастер.

7. Тој изгуби околу 20 килограми за улогата на Џокерот

Ова е друга работа што покажува колку е посветен Жоакин на неговите улоги.

8. Наместо фотогртафирање, тој претпочита да разговара со фановите

Открил дека не сака да позира и да се фотографира со фановите и дека претпочитал да го искористи тоа време за да разговара со нив.

9. Во 1986 година, тој играше Макс во Space Camp

Првата голема улога му беше воSpace Camp , каде игра 10-годишно момче по име Макс, кое учи како да стане астронаут.