Едноставен трик за да изберете најслатка лубеница

Една од најголемите дилеми во летните денови е изборот на најслатката лубеница. Но без гајле, постојат едноставни трикови кои можат да ви помогнат да го направите вистинскиот избор.

Потребно е само да обрнете внимание на делот од лубеницата кој најчесто се запоставува. Избегнувајте лубеници кои имаат мека кора, избирајте ги оние кои се тешки и обратете внимание на бојата кај дршката.

Местото каде лубеницата била поврзана со својот лист додека растела може да ви каже многу за нејзината зрелост и тоа дали е подготвена за јадење или е зелена. Овој дел треба да биде во благо жолта боја, бидејќи ако е зелен тоа значи дека лубеницата не е доволно зрела и ќе има вкус на краставица. Доколку е во претерано жолта боја, тоа може да значи дека лубеницата е презреана и дека нема да е вкусна.