ЕВЕ КАКО МОЖЕ ДА ГИ НАМАЛИТЕ СМЕТКИТЕ ЗА СТРУЈА: Ќе трошите и до шест пати помалку енергија!

Енергетските експерти од соседството со детален и конкретен водич за рационално користење и заштеда на енергијата. Апелираат да се променат навиките, и укажуваат дека промените нема да ни чинат ништо. Советите се насочени пред се кон правилен избор при купување опрема за домот, и притоа укажуваат да се внимава големината да одговара на бројот на членовите на домаќинството, фреквенцијата на користење и класата на енергетска ефикасност.

- Уредите од класа А трошат и до 45 отсто помалку струја од старите - посочуваат енергетичарите.

Исто така, бидејќи две третини од енергијата на домаќинствата се користат за греење, наведува дека добро изолирана куќа со квалитетни прозорци троши и до шест пати помалку енергија. Повеќе на Фактор.мк


Фото: unsplash