Фамозна јахта како леден глечер: Само 110 милони долари

Љубителите на отворено сега можат да уживаат во надворешниот базен и опсерваторијата со неверојатен поглед на небото…

Јахтите честопати ни се чини дека се движат со брзина на глечерите, но сега, постои јахта што ја прави оваа споредба на едно сосема ново ниво. Наречена Фата Моргана, оваа неверојатна јахта од 110 милиони американски долари, долга седумдесет метри, е дизајнирана да нè здружи со арктичкиот пејзаж за да се подигне свеста за климатските промени, а особено за топење на глечерите во Северниот пол.

Судбината на Морган, или Дух, е создадена од работата на дизајнерот и уметник со седиште во Монако, Џорџ Лусијан, кој е познат по неговата серија радикални бродови, вклучувајќи ја и примамливата јахта на Проригам и носач на авиони. Инспирирана од глечерите, новата јахта има труп што нè поврзува со сет карпи покриени со снег и заден дел што носи голема структура во форма на леден брег.

Бродот, кој моментно е во фаза на концепт, но веќе почнува да се гради, е дизајниран да има неверојатно ниски емисии. Јахтата има труп што може да се справи со мразот, како и опсег од 7.000 наутички милји. Моргана ќе има најсовремени сензори, способни да ги следат температурите на водата и да пренесуваат информации до релевантни организации.

Вкупно дванаесет гости и осумнаесет членови на екипажот можат да го најдат своето место на оваа јахта, вклучувајќи пилот, инструктор за нуркање и безбедносни лица. Покрај надворешниот базен, кој веќе го споменавме на почетокот на текстот, има и хелипорт ако ви треба итен превоз.

Лусијан ја дизајнираше оваа јахта за поддршка на оние кои се борат против климатските промени на симболичен и практичен начин. „Сакав да дизајнирам јахта што скоро ќе се камуфлира во арктичката околина. Покрај тоа, кога ќе се види, оваа јахта ги поврзува луѓето со климатските промени, т.е. топењето на ледените брегови и поларните карпи “, рече дизајнерот.

Откако ќе се конструира, јахтата Фата Моргана ќе се упати кон северозападниот премин на Арктичкиот круг.