Фатална привлечност за 40.000 долари: Запалки од месечината

Секоја запалка е рачно изработено ограничено издание, кое чини скоро 40. 000 долари…

Како што може да ви кажe секој астронаут, уживањето во цигара во вселенска капсула под притисок, веројатно не е добра идеја. Но, денес, љубителите на цигари кои се врзани со земјата можат да ја прослават педесет годишнината кога се случи првото слетување на месечината со помош на парискиот центар СТДупонт и две прекрасни скапоцени запалки.

За да ви ја доловиме колекција Аполо, мора да кажеме дека вселенското летало Аполо 11 е составено од три дела - командниот модул Колумбија, модулот за услуги и лунарниот модул познат како LM. Командниот модул содржи простор за астронаутите: командант на мисијата Нил Армстронг, пилотот за команден модул Мајкл Колинс и пилотот на лунарниот модул Едвин Баз Олдрин. Сервисниот модул го содржеше главниот погонски систем, истовремено го снабдуваше модулот во Колумбија со електрична енергија, кислород и вода, додека лунарниот модул беше дво вселенско летало, користено од Амстронг и Олдрин за да слета на површината на Месечината.

Од овие три модули, Командниот модул и Лунарниот модул беспрекорно се реплицираа во минијатура на запалка како поединечно нумерирани единици од единаесет изданија. Создадени со скапоцени метали и скапоцени камења, секое издание содржи ограничено издание. Беа потрошени повеќе од 500 часа работа за изработка на секоја минијатура.

Командниот модул е ​​беспрекорно обликуван во бронза, со плакета со потписите на Армстронг, Олдрин и Колинс, заедно со потписот на претседателот Ричард Никсон. Има розово злато и бронза. Покрај единаесет единечни модули и запалки кои чинат по цена од 38,000 американски долари, има и 69 запалки на индивидуално нумерирање без модули, со цена од 5.500 американски долари.

Интригираниот Лем модел, кој чини 39.480 долари, се состои од позлатена дупликат скелетна структура на ракетите, со реплика на модулот .  Главната обвивка на модулот се отвора и ни открива стаклена цевка во која се наоѓа вистински лунарен метеорит, кој доаѓа со сертификат за автентичност.