Фројд имал интересен метод со кој победувал во секоја расправија: Само еден збор е доволен

Со примена на овие совети од Зигмунд Фројд, полесно се справуваме со негативните зборови и ситуации, притоа зачувувајќи ја нашата самодоверба и внатрешен мир.

Барем еднаш во животот, сите сме доживеале ситуација некој да не повреди со лоши зборови. Тие зборови можат да останат со нас долго откако ќе бидат изговорени, уништувајќи ја нашата самодоверба и душевен мир. За ова зборуваше познатиот австриски невролог Зигмунд Фројд, кој понуди совети како да се справите со навредите и конфликтите.

Фројд ја истакна важноста од зачувување на сопствениот мир и стабилност наспроти изјавите на другите луѓе. „Силната личност никогаш не го презема товарот на туѓите изјави“, рече Фројд, потсетувајќи нè на важноста на самоконтролата и издржливоста.

Фројд често нагласувал дека понекогаш конфликтите не само што се неизбежни, туку и природни. Според него, човек кој нема непријатели, проблеми или критичари, веројатно не е целосно искрен кон себе и со другите. Конструктивната критика од најблиските може да биде корисна, но навредите се нешто со кое треба да се справиме.

Како да се справите со навредите?

Фројд верувал дека луѓето кои не навредуваат имаат само една цел - да не повредат. Но, како да се позиционирате во таква ситуација? Препораката на Фројд е едноставна, но моќна: спокојно кажете „да“ овој едноставен збор може да има волшебен ефект бидејќи не дозволувате зборовите на личноста да ве повредат на овој начин.

Затоа, следниот пат кога некој ќе ви каже нељубезен збор, смирено одговорите со „да“, покажавте дека сте над ситуацијата и нема да дозволите навредите да ве допрат спиење и стабилност.

Со примена на овие совети од Зигмунд Фројд, полесно се справуваме со негативните зборови и ситуации, притоа зачувувајќи ја нашата самодоверба и внатрешен мир.


ФОТО: Википедија