Фудбалските федерации ќе ги казнуваат играчите кои преместуваат пијалоци на конференции

Екипите на шампионатот Евро 2020 може да се соочат со казни доколку нивните играчи продолжат да тргаат пијалоци обезбедени од спонзори на прес-конференции, како што правеа Роналдо и Погба во изминатите неколку дена ...

На почетокот на оваа недела, португалскиот капетан отстрани две шишиња освежителен пијалок Кока-Кола, охрабрувајќи ги другите да пијат вода. Следниот ден, францускиот играч, Пол Погба, кој неодамна стана муслиман, дискретно отстрани шише пиво Хајнекен. Италијанскиот фудбалер Мануел Локотели минатата среда го отстрани шишето Кока-Кола.

„УЕФА ги предупреди екипите учеснички дека партнерствата се клучни ставки на фудбалските турнири и тие обезбедуваат развој на овој спорт низ цела Европа, вклучително и млади и жени”. Директорот на УЕФА ЕУРО 2020 шампионатот, Мартин Кален, додаде дека играчите се обврзани со договори преку нивните фудбалски федерации да ги следат регулаторните норми на турнирите.

Сепак, директорот додаде и дека ги разбира постапките на играчите кои, како Погба, прават такво нешто поради своите религиозни ставови. Тимовите повторно беа предупредени на нивните договори за регулатива и Кален потврди дека е можна дисциплинска постапка. УЕФА нема директно да ги казни играчите или каков било избор, туку ќе ги спроведе овие мерки преку нивните национални федерации.

"Никогаш не казнуваме играчи директно од наша страна на УЕФА, тоа ќе го сториме како и секогаш преку националните федерации на учесници на турнирот, така што тие понатаму можат да размислат дали да ги дисциплинираат своите играчи. Ние сигурно нема директно да насочуваме дисциплинска постапка против играчи, затоа што имаме договорна нормативна норма потпишана од сите федерации учесници “.

Во меѓувреме, англискиот капитен Хари Кејн објасни зошто нема да отстрани ниту едно шише од масата на прес-конференциите, а неговата изјава може да ја погледнете на видеото што следува под текстот.