Главна причина за болести се емоциите, а овие органи се најчувствителни: Д-р Ана, спец. по традиционална кинеска медицина

фото: Printscreen Youtube / K1 Televizija

Дури и во античка Кина, лекарите биле свесни за влијанието што емоциите го имаат врз физичкото здравје на организмот.

Според кинеската медицина, основна причина за болеста се емоциите, а секој орган има своја емоција за која е врзан. Тагата е поврзана со белите дробови, лутината за црниот дроб, стравот за бубрезите, а грижата за стомакот.

Секој орган има свој „вкус“. Белите дробови сакаат зачинето и луто, црниот дроб - кисело, слезината - слатко, а бубрезите - солено. Според кинеските лекари, органите имаат и своја енергетска насока.

Доколку забележи дека имате тенок или рапав глас, на лекарот му е јасно дека енергијата на белите дробови на пациентот е на ниско ниво. Црвенилото на очите укажува на проблеми со црниот дроб, а жолтилото на лицето укажува на недостаток на крв и слаба функција на слезината. Ако жената не може да остане бремена, се проценува енергијата на левиот и десниот бубрег.

Енергијата се нарекува Чи и зависи од крвта, па затоа лекарите од кинеската медицина велат дека крвта е мајка на енергијата, а енергијата е господар на крвта.

- Бубрезите се еден од најважните органи во кинеската медицина, бидејќи тие ја претставуваат основата на јин и јанг и се еден од важните енергетски центри на нашето тело. Тие се поврзани со мускулно-скелетниот систем, слухот и стравовите. Со лечење на бубрезите влијаете на сите овие системи - објаснува специјалистот по традиционална кинеска медицина Ана Жикиќ.

Тaa нагласува дека црниот дроб е врзан за крвта, крвта се складира во него и обично секогаш се третира за менструални нарушувања кај жените.

- „Ветер“ живее во црниот дроб, а понекогаш се манифестира во форма на чешање, главоболки, вртоглавица. Една од најважните функции на црниот дроб е да обезбеди непречен проток на енергија низ нашето тело, но и проток на мислите. Ако црниот дроб е во хармонија, не треба да има стрес и притисок. Луѓето со здрав црн дроб се мирни, многу лесно донесуваат одлуки и се добри лидери – вели д-р Жикиќ.

Таа додава дека ако црниот дроб е во состојба на стагнација, опструкција или има оган во него (еден од синдромите во кинеската медицина), протокот на енергија низ црниот дроб е отежнат, но и низ телото, што се манифестира со физички и емоционални проблеми.

Докторката посочува дека некои од првите знаци на дисхармонија на црниот дроб се поврзани со гнев, бес, ароганција, огорченост, тврдоглавост, насилство... Доколку овие емоции не се изразат, со можност за промена, тогаш може да доведат до депресија или чести промени на расположение. Исто така, постојат голем број физички симптоми кои укажуваат на дисхармонија на црниот дроб.

- Најчести симптоми на овој синдром се менструални проблеми, замор, напнатост, вкочанетост на телото, болка под ребрен лак, алергии.

Како и зошто настанува емоционален удар?

Емоциите се способни да предизвикаат разни болести кај многу силни луѓе. Доволно е да извршат „удар“ на најчувствителното место во телото и на тој начин се јавува болеста. Потоа зборуваме за психосоматски болести или „болести на душата“.

Честопати не можеме да ги избегнеме стресните ситуации, принудени сме да се соочиме со нив и да се обидеме да ги надминеме. Поединците се разликуваат во нивните стратегии за справување.

Кога човек ќе процени дека може успешно да ја контролира ситуацијата, тој користи активни стратегии ориентирани кон проблеми.

Во спротивно, се свртува кон стратегии за справување ориентирани кон емоции, кои служат за намалување на стресното искуство.

Најлошо за здравјето е избегнувањето на справување, што на долг рок го зголемува доживувањето на стрес и влијае на развојот на болеста. Психосоматските болести може да се дефинираат како болести предизвикани од стрес, со трајно оштетување на телесните системи и органи.

„Ме боли срцето“

Врз основа на заедничко истражување на тим лекари и психолози, заклучено е дека: „И љубовта и мачнината доаѓаат низ срцето“. Но, од „душевите удари“ не се поштедени и другите органи во човечкото тело.

Односно, „ранетата душа“ најчесто влијае на кардиоваскуларниот, респираторниот и дигестивниот систем. Но, често тие видливи делови од телото се изложени и на „силни удари на душата“, како што се, на пример, кожата на градите, грбот и рацете.

Жените почесто се разболуваат

Жените се со поголема веројатност да бидат жртви на разни психосоматски болести. Во спротивно, тие имаат тенденција да веруваат дека причините за нивното страдање се од психолошко потекло или природа.

Мажите поретко веруваат дека психолошките проблеми се главната причина за некои болести во нивното тело. Кај нив емоциите многу често имаат „пократок рок на траење“. Исто така, брзо се „празнат“ од емоционални набои.

Д-р Ана Жикиќ ги издвојува органите кои се најчувствителни на „удари на душата“:

ГРБ – Кога мислите дека целиот животен товар го носите на грб, тогаш најчесто се јавуваат силни болки и напнатост во него, бидејќи на тој начин болеста се рефлектира во преоптоварување.

ОРГАНИ ЗА ДИШЕЊЕ – Не можете да дишете, или имате потешкотии со дишењето, нешто ве гуши во грлото или имате чувство дека нешто ве „дави“ – сето тоа се симптоми кои доаѓаат од надворешниот свет и ви даваат јасни сигнали. Причините се секогаш од психолошка природа и емотивно обоени - тоа е знак дека сте „загушени“ од одредени луѓе, ситуации или настани.

СРЦЕ - Ова е органот кој секако има најсилна врска со емотивниот живот или со преживувањето на одредени ситуации. Кога се подготвувате за љубовен состанок, срцето ви чука забрзано, а кога сте во друштво на саканата личност, имате чувство дека „срцето ќе ви скокне од градите“. Меѓутоа, кога сте многу исплашени, „ви замрзнува срцето“ или „паѓа во петиците“. 

ДИГЕСТИВЕН СИСТЕМ – Луѓето кои се интровертни, егоцентрични, имаат големи проблеми со дигестивниот систем. Особено оние кои имаат проблеми во комуникацијата со околината најчесто страдаат од гастритис или чир.

КОЖА - Осип, мозолчиња или пеги на лицето укажуваат на тоа дека личноста „не се чувствува добро во својата кожа“. Често, разни кожни болести индиректно ни укажуваат дека сакаме да одбиеме некои луѓе или ситуацијата во која живееме.

извор:stil.kurir.rs