Го мамел системот 58 години: Го искористил идентитетот на неговиот покоен брат, а потоа ова нешто го издало

Наполеон Гонзалес (86) е осуден во американскиот град Бангор, бидејќи пред 58 години го презел идентитетот на својот брат и го искористил за да го измами системот за социјално осигурување.

Поротата го осуди по повеќе обвиненија, вклучително и кражба на идентитет, додека неговиот бранител најави жалба, пренесува АП.

Гонзалес го презел идентитетот на братот во 1965 година, околу 25 години откако тој починал како дете.

Интересно е што Управата за социјално осигурување ги истражила неговите придобивки поради можна измама во 2010 година, но не биле пронајдени неправилности.

Новата истрага беше покрената во 2020 година, откако софтверот за препознавање го пронајде лицето на Гонзалес на два документи за идентификација.

- Оваа модерна технологија ја користи Агенцијата за моторни возила во Мејн за да се осигура дека никој повеќе не добива акредитиви, односно хартии под туѓо име - објасни Емили Кук, портпарол на кабинетот на државниот секретар.

- Кога ќе се открие измама, ние истражуваме измамнички трансакции и се повикуваме на административна или кривична постапка. Тоа се случи со Наполеон Гонзалес – рече таа.

Соочен со наводите, човекот рече дека го презел идентитетот на неговиот покоен брат „по наредба на Канцеларијата за специјални истраги на воздухопловните сили додека учествувал во тајна операција во 1960-тите“.

Тој подоцна признал дека ја лажирал својата смрт и продолжил да живее со идентитетот на неговиот брат, според судските документи.

Се уште не е одреден датумот на изрекување на пресудата за Гонзалес, кој е на слобода.

Фото: www.freepik.com
Извор: www.sd.rs