Градот карпа: Буквално во и под неа

Има некои места на Земјата што се чини дека се надвор од оваа планета. Логиката не е иста како нашата, во исто време ние копнееме за нешто, но се восхитуваме на тоа.

Местото што предизвикува емоции кај нас е секако градот Сетенил де лас Бодегас. Ова место се наоѓа во областа Кадиз во Шпанија, привлекувајќи многу туристи, но многу од нив размислуваат внимателно пред да го поминат „необичниот“ премин.

Дел од овој град е направен под карпа. Всушност, некои од куќите се изработени од карпа, од кои едната огромна доминира и под неа секојдневно минуваат жителите и многуте туристи кои ја посетуваат Андалузија.

Денес околу 3.000 луѓе живеат во градот, а може да се види големото влијание на Маврите, кои владееле во тие области. Поради недостапната позиција и секако трајниот материјал за градба, Римјаните, како и другите напаѓачи, се обидоа многу пати неуспешно да го освојат „градот под карпата“