ИСТОРИСКИ МОМЕНТ: Мајмунот со вграден чип во мозокот игра видео игра со своите мисли! (ВИДЕО)

Кога тимот ќе го исклучи џојстикот, Пагер продолжува да ја игра играта - а имплантот му дозволува да игра „MindPong“, како што го нарече Невралинк.

Невралинк и Илон Маск воведоа имплантација на мозок што ја дизајнираа во SpaceX, која беше вградена кај деветгодишен мајмун, а сега тој може да ја игра играта Понг ... со неговиот мозок.

Триминутното видео прикажува мајмун како учи да контролира компјутер со својата мозочна активност. Првично, мајмунот користеше џојстик за да комуницира со компјутерот за „вкусен бонбон од банана испорачан преку слама“.

Нараторот изјавува дека на Пагер му биле вградени два уреди Невралинк во мозокот. Уредите, кои Маск ги нарекува „Fitbit за твојот череп“, беа откриени на брифинг со новинарите во август 2020 година.

Додека мајмунот игра преку учење, нараторот објаснува како уредите Невралинк во неговиот мозок ја читаат неговата активност на мозокот и ја декодираат таа активност во компјутер. Кога тимот ќе го исклучи џојстикот, Пагер продолжува да ја игра играта - а имплантот му дозволува да игра „MindPong“, како што го нарече Невралинк.


Со твит во четвртокот, Маск тврди дека првиот производ од стартапот ќе му овозможи на „некој што е парализиран да користи паметен телефон побрзо од оној што ги користи палците“.

Тоа е иднина што сè уште изгледа далечна.

„MindPong е првична демонстрација на потенцијалот на N1 Link“, рече компанијата во соопштението за јавноста. „Сепак, важно е да запомните дека ова е мал дел од она што нашиот уред треба да го постигне“.

Невралинк е релативно тивок од основањето во 2016 година. Во последните две години, лансирањето произведе два брифинга за печатот со мошусен кормило, детално опишувајќи го неговиот моментум. Уредот „Невралинк“ дебитираше во 2019 година и се чинеше дека постојан напредок е постигнат во следната година, кога беа откриени импланти на свињи.

Маск и Невралинк објавија научен труд во списанието „Медицински Интернет Истражување“ во октомври 2019 година.


Фото: Youtube/screenshoot
Видео: Youtube