Здравје // Исхрана
Кафе или чај наутро? Што е што, што е подобро?
Меѓународниот ден на чајот се одбележува од 2005 година, со одлука на петтиот Светски социјален форум во Порто Алегре, Бразил.
Чаевите потекнуваат од областите во Источна и Јужна Азија и се претпоставува дека неговата татковина се териториите во северниот дел на Бурма и кинеските провинции Јунан и Сичуан.
Во Европа првично имало различни мислења за тоа дали чајот е здрав или штетен пијалок, но преовладуваат приврзаниците на чајот. Најпознат бранител на овој пијалок е холандскиот лекар Корнелиус Бонтекое, кој во 1679 година објави материјал на оваа тема.
1. Чајот, после водата, е напиток кој најчесто се консумира во светот.2. Прв пат го вовел кинескиот цар во 1400-тата година.
3. Во основа постојат шест различни видови на чај: црни, бели, жолти, улун (Oolong) и пујар (Pu-erh).
4. Сите видови на чај потекнуваат од истата билка, но преработката е комплетно различна. Значи, чаевите имаат различни вкусови.
5. Белиот чај е пупка од билката чај. Тој не се преработува и содржи максимална количина на антиоксиданси.
6. Зелениот чај не се бере на зима, за да се избегне оксидацијата. Тој се обработува само на пареа, за да не се уништат ензимите, а потоа се суши на воздух.
7. Жолтиот чај е најдобар за губење на килограми и смалување на нивото на холестеролот. Освен тоа, ефективен е и во борбата против разни болести.
8. Црниот чај е најпознат облик на чај познат по својот јак вкус.
9. Улун е вид на чај кој по својот вкус, е посличен на зелениот отколку на црниот чај. После првобитната горчливост, аромата на бел чај се претвoра во сладок вкус.
10. Пујар е посебна сорта на кинески чај кој е како виното –колку постар, толку подобар. Неговите лековити својства се запрепастувачки. Ова е воедно и еден од најскапите чаеви во светот.