Како да разликувате паметна и мудра, од површна жена: Овој мудрец го даде перфектниот одговор!

Колку луѓе во светот, толку различни мислења и ставови. Многу мудри луѓе зборуваа на тема човечки карактер, и што го прави човекот паметен, а што го прави глуп.

Секој мудрец го кажа своето мислење за тоа што разликува паметен од глупав. Некои од одговорите се следни: „Мудриот човек не оди по она што е пријатно, туку по она што ги ублажува неволјите“ - Аристотел.

Францускиот филозоф Жан де ла Бројер рекол: „Човекот кој е силно убеден дека е интелигентен е речиси секогаш еден од оние луѓе кои имаат мала или никаква интелигенција“. Всушност, тој е убеден од оние луѓе кои не ги перцепираат работите на вистински начин. 

Елеонор Рузвелт рече дека сите луѓе со недостаток на интелигенција сакаат озборувања, додека паметните луѓе ги бараат поимите добро и зло, лаги и искреност, правда и измама.

Паметните луѓе не спомнуваат туѓи имиња, не се караат и не се смеат на другите. Се верува дека една паметна жена не се карактеризира со работа, сопруг, деца и патувања кои ги има двапати годишно. Туку паметната жена се карактеризира со претпазливост и неверување во различни ветувања. Дури и кога некој ѝ го ветил само најдоброто.

Еден источен мудрец бил прашан: „Како да разликуваме паметна жена од површна и глупава жена? Тој даде многу прецизен одговор:

„Памтни луѓе може да се нарекуваат оние чии планови се спроведуваат во повеќето случаи.

Паметната жена не сонува за неостварени работи. Таа, исто така, не ја обвинува судбината или другите луѓе околу неа што не се љубезни кон неа. Таа си поставува задачи и ги исполнува. Го цени тоа што го има, а најмногу се бори да постигне се‘ за себе.

Таа едноставно не очекува среќен живот, туку сама го создава. Подготвена е да оди сама и да се бори со она што и го наметнува животот. Ужива во доброто, учи да се бори со лошото.

Тоа е квалитет на паметна жена“.

Фото: unsplash

Извор: стил.курир