Како психопат се однесува во врска: Психијатар објаснува поради кои особини треба да се грижите

Не сите психопати ги имаат истите симптоми. Некои знаат да бидат агресивни, додека други манипулираат со луѓето.

Терминот „психопат“ често се користи, но многу луѓе не го знаат неговото вистинско значење. Во психијатријата, психопатијата спаѓа под капата на состојба наречена „антисоцијално растројство на личноста“ (APL). Психијатарот Ерик Патерсон објаснува како да препознаете психопат во сите области од животот, вклучително и во романтична врска.

Лаги и манипулации

Луѓето со асоцијално растројство на личноста често лажат. Може дури и да лажат за своето име кога се состануваат и да користат псевдоними или други идентитети. Лагите се обид да ги искористат другите на некој начин, да „добијат“ нешто за себе преку манипулација, без разлика дали се работи за финансиска или емоционална корист. Тие често користат шарм и ласкање за да го добијат она што го сакаат. Манипулацијата може да вклучи и емоционална злоупотреба или уцена.

Непочитување на други лица

Занемарувањето на другите е еден од најистакнатите знаци и вклучува кршење на правата на другите луѓе и законите поставени од општеството. Според Дијагностичкиот и статистички прирачник за ментални нарушувања, поединците покажуваат модел на непочитување на правата на другите што започнува околу 15-тата година од животот. Но, појавата на симптомите за ова растројство на личноста често се јавува порано. Човек не ги почитува општествените норми и прави работи што другите ги сметаат за незаконски.

Агресивност

Важно е да се напомене дека не сите психопати се физички агресивни. Но, тие имаат едно нешто заедничко: се однесуваат агресивно или многу раздразливо. Иако најчесто се манифестира физички, агресивноста може да биде и емотивна, вербална, на пример, вербална злоупотреба.

Што си облекла?

Психопат сака да ве контролира, но и да контролира сè за вас, вклучително и она што го носите и правите, како се шминкате. Ги следи вашите реакции за да ги идентификува вашите несигурности. Така, тој сака да го промени вашиот стил на облекување и шминка по негова желба, но сè што навистина сака е да најде нов начин да ве понижи и да ве направи помалку привлечни за другите. Истото важи и во обратниот случај, кога жената го контролира облекувањето и однесувањето на мажот.

Недостаток на каење

Без разлика дали личноста со асоцијално растројство на личноста манипулира, лаже или прави нешто незаконско, нивната главна карактеристика е недостатокот на каење за своите постапки. Со други зборови, овие луѓе не чувствуваат вина за она што го направиле.

Фото: Freepik.com
Извор: Najzena.alo.rs

Како психопат се однесува во врска: Психијатар објаснува поради кои особини треба да се грижите