Кога ќе видите какво нешто се гради, ќе разберете веднаш зошто Саудиска Арабија е земја од иднината

Саудиска Арабија е една од најмагичните дестинации на нашата планета, а човекот кој тоа дефинитивно го знае дека е нејзиниот крунисан принц, Мохамед бин Салман

Тој одлучи да му даде шанса на целиот свет да ја истражи Саудиска Арабија со лансирање на Coral Bloom, амбициозен проект лоциран во Црвеното Море. Ангажирани се британски архитекти, Фостер + Партнери, за дизајнирање на одржлив проект кој се карактеризира со изобилство на природна средина. За нас станува очигледно дека Саудиска Арабија сака да се претстави како главна туристичка дестинација на иднината.

Врвниот центар и хотел под пустината Ал-Ула сведочи дека, придружуван од визионерскиот план на Корал Блум, ќе ја заштити и подобри недопрената природна состојба на Шураира. 

Како што дознаваме, самиот проект ќе користи 28.000 квадратни километри земја и вода долж западниот брег на Саудиска Арабија, вклучувајќи огромен архипелаг со повеќе од 90 нови острови. Покрај тоа, тој ќе им понуди девет спектакуларни искуства на своите гости, како што се Dunes, The Trail, The Coves, Coral Pavilion, Reef Villas, Nature Reserve, The Club, Golf Course и Luxury Village

Гостите ќе можат да уживаат во беспрекорниот поглед на оваа неверојатна локација, благодарение на отсуството на високи згради. Вкупно единаесет хотели предводени од најпознатите брендови во светот ќе го најдат своето место тука.

Хотелот е добро дизајниран и инспириран од природната флора и фауна на Саудиска Арабија, додека сите одморалишта ќе бидат создадени со употреба на лесни материјали со мала термичка маса, кои ќе бидат произведени на самото место, што ќе помогне да се постигне енергетски ефикасна конструкција и помалку влијание врз животната средина.

Кога ќе заврши, овој проект ќе се состои од педесет летувалишта, кои нудат 8.000 хотелски соби и околу 1.300 станбени објекти низ 22 острови. Спектакуларната туристичка дестинација ќе ги отвори вратите на крајот на 2022 година, што исто така ќе се совпадне со отворањето на меѓународниот аеродром и првите четири хотели. Другите хотели од првата фаза ќе бидат отворени во 2023 година

Извор: Lux life