,

Кој е побогат - основачот на „Лидл“, сопственикот на BMW или производителот на кафе Jakobs?

Членовите на семејството Рејман кои водат империја за кафе и шампон се најбогатите Германци.

Со богатство од 35 милијарди евра, оваа претприемачка династија е на врвот на списокот на списанието Менаџер. Овој весник годишно објавува список на 1001 најбогати германски државјани врз основа на вредноста на акциите на нивните компании.

Семејството Реиман и нејзината компанија JAB Holding стојат зад производителот на кафе и чај Jacobs Douwe Egbertsи производителот на шампони Wella.

На второто место е основачот на Лидл, Дитер Шварц со богатство од околу 27,5 милијарди евра.

Следат акционерите на БМВ, Сузан Клатен и Стефан Каван, први на ланскиот список, со 26,5 милијарди евра. Нивните средства беа проценети на 34 милијарди евра минатата година.

Се верува дека Рејман го зголемиле своето богатство за две милијарди евра од 2018 година, а Дитер Шварц околу 2,5 милијарди. Исто така, и Bilanz го објави својот список на најбогати Германци во билансот на состојба врз основа на анкета на новинари, финансиски експерти и економисти, правници и самите богати.

Според најновата верзија, списокот го води основачот на Лидл, Шварц, со богатство од 41,5 милијарди долари.

На второ и трето место се семејствата на Теа Албрехт, сопственик на Алди Норд и Волфганг Порше од познатата династија на автомобили, секој со средства во вредност од 18 милијарди евра.

За разлика од американските, германските богати луѓе се карактеризираат со тоа што тие своето богатство го направиле главно преку семејни и деловни активности. Најбогатите Американци се претежно индивидуални претприемачи.

За споредба, богатството на најбогатите Германци што тие го стекнале со текот на годините е скоро идентично со златната вредност што се наоѓа во подрумот на кинески службеник. Потсетете се дека во домот на поранешниот градоначалник на Гуангжу 13,5 тони чисто злато се проценија на околу 34 милијарди евра.