Која е таинствената жена на Ватикан: Сите ја презираа поради една работа!

Личнaта секретарка на папата Пиј XII е една од најживописните личности во историјата на папството во дваесеттиот век.

Германската калуѓерка, често нарекувана „папа“, уживаше во големата доверба на папата. Таа имаше многу повеќе непријатели отколку пријатели во Ватикан.

Биографите на Пиј XII се согласуваат дека причината за неговото психолошко потчинување на германската калуѓерка бил начинот на воспитување што го доживеал како дете и адолесцент. Младиот Еугенио Пачели бил многу близок со својата мајка Вирџинија Грациози, која ја сметал за најважна личност во својот живот. За неа останаа малку информации, но се знае дека идниот папа многу ја сакал и почитувал. Таа е родена како Римјанка, имала тринаесет браќа и сестри и потекнувала од благородно семејство. Познато е и дека уште од рана возраст таа кај Еугенио Пачели разбудила посебен интерес за религиозните прашања. На пример, таа му дозволувала да игра улога на свештеник и да држи „лажни“ миси.

Кога Еугенио Пачели влезе во семинаријата по средното училиште, тоа не ги ограничи неговите контакти со неговото семејство. Формирањето на идни свештеници подразбираше не само учење, туку и духовна подготовка, која во тоа време беше напорна и ригорозна. Меѓутоа, по една година, неговиот татко припаѓал на таканареченото црно благородништво (лојално на папството) и побарал од црковните власти да го пуштат неговиот син да живее дома за време на студиите. Евгенио се вратил во семејството и секојдневните контакти со својата сакана мајка, избегнувајќи го на тој начин суровиот живот на Богословијата.

За неговата голема почит кон мајка му сведочи и фактот што како папа го дал својот папски пекторал (крстот што го носел на градите) дискретно го украсил со нејзиниот накит.

Влијанието на неговата мајка врз психата на идниот папа било многу големо, па и во неговиот зрел живот, веќе како црковен великодостојник, со него имал потреба од некој што ќе му биде поддржан како неговата мајка. Некој што се грижел за него , доверлив човек и пријател. За среќа, ова лице беше 18-годишната германска калуѓерка Џозефина Лехнерт од Конгрегацијата на сестрите на светиот крст, чие религиозно име е Паскалина.


Првата монахиња

Соработката меѓу германската калуѓерка и идниот папа започнала во Германија во 1917 година, кога папата Бенедикт XV го назначил за папски нунцијa во Минхен. Му требала домаќинка за готвење и чистење. Неговата сестра Паскалина била испратена кај него, но набрзо станало јасно дека таа може да се справи со поодговорни задачи. Таа почнала да раководи со секретаријатот на нунцијот, да пишува писма во негово име, па дури и да го советува и да го поминува слободното време со него.

Калуѓерката влезе во конфликт со световниот персонал на институцијата, на кој им го наметна својот многу захтевен стил на работа. Тоа не му се допаднало ниту на личниот секретар на нунцијот, брат Роберт Лајбер.

-Нунционот треба да ја избрка,но не сака, бидејќи знае многу добро да управува со куќата.

Биографите на Пиј XII не се сомневаат дека, освен нивното искрено и верно пријателство, немале ништо заедничко. На Пачели му се допаднала калуѓерката, која пак била неизмерно посветена на него, но не се зборуваше за некакви двосмислени емотивни врски.

Нунцијот имал целосна доверба во својата сестра, па кога светиот отец Бенедикт XV го назначил за државен секретар, ја повел со себе во Рим. Сепак, не било лесно. Новиот државен секретар морал лично да го убеди папата. Во машкиот свет на Ватикан, калуѓерката брзо зазела висока позиција, иритирајќи многу црковни великодостојници. Таа имала тежок карактер. Се обидела по секоја цена да се грижи за Пачели (кој веќе бил унапреден во кардинал), заштитувајќи го од се што сметала дека е штетно за неговото добро име.

Таа била многу вредна жена. И покрај нејзиното растечко влијание на папскиот двор, таа не ги запоставила нејзините основни должности како готвачка. Пачели од рана возраст страдал од разни болести, тој ги напишал следниве зборови за себе во својот училишен есеј:

„Лицето ми е бледо (...) Не сакам многу да зборувам за моите гради бидејќи, да бидам искрен, не сум спортист.

Најмногу го мачеле стомачни проблеми. Сестрата Паскалина се погрижила да јаде здрава, диетална храна во редовни интервали. Се случувало калуѓерката да ги прекине важните состаноци, нагласувајќи дека вечерата се разладува во трпезаријата. Грижата за Пачели била причина Паскалина да учествува на конклавата по смртта на папата Пија XI.

Ова беше необична работа, па папата, одговарајќи на гласините кои се шират, издаде посебна порака по ова прашање:

„Под специјална дозвола, Конгрегацијата на кардиналите ќе и дозволи на Мајка Паскалини да биде присутна за време на конклавата, за да може Неговото Високопреосвештенство кардинал Пачели да го одржи својот дневен ритам на земање на лековите неопходни за неговото здравје.

На оваа конклава, кардиналот Пачели бил избран за папа и го зел името Пиј XII.

Калуѓерката му удрила шлаканица на кардиналот

По изборот за Петровата столица, новиот папа, не можејќи да замисли работа без верна калуѓерка, ја оставил кај него. Но, би било погрешно да се мисли дека изборот на Пачели за папа го омекнал Паскал. Напротив, таа станала уште посупериорна, понекогаш дури и арогантна. Некогаш, кардиналот Тисерант, познат по своето прилично опуштено однесување кон Ватикан, ненадејно влегол во канцеларијата и му извикал на папата:

„Добри вести, Ваша Светост!Кралот го фрли тоа копиле Мусолини во гомна!“

Сестра Паскалина, преплашена што кардиналот користел таков речник во присуство на папата, му пришла и без размислување му удрил шлаканица. Шокиран и засрамен, кардиналот ја напуштил канцеларијата и се заколнал на одмазда на калуѓерките.

Паскалина го напушта Ватикан

Без претерување може да се каже дека во последните месеци од животот на Пиј XII сестра Паскалина стана најважната личност во Ватикан по папата. Кога државниот секретар на Светата столица почина во 1944 година, папата не назначи нов до крајот на неговата смрт. Во ходниците на Апостолската палата се зборуваше дека сестра Паскалина сè уште ја има оваа клучна функција.

Нејзината позиција стана толку висока што гласините кои се поврзани брзо се зголемија. Ја нарекувале „папа“ и „германски генерал“.

Во летото 1958 година, Пиј XII веќе бил сериозно болен. Заедно со неговата сестра Паскалина оди во летна резиденција во Кастел Гандолфо. Кога папата почина на 9 октомври, времето на сестра Паскалин истече. Според церемонијата, една од првите работи што треба да се направи по смртта на папата е да се извади прстенот од прстот и да се уништи. Кога сестра Паскалина се обидувала да го отстрани прстенот на неодамна починатиот Пиј XII, непријателот на калуѓерката, кардиналот Тисерант, интервенирал.Ја тргнал настрана и како декан на Колеџот на кардинали ги иницираше сите активности предвидени во оваа ситуација. Немало место за сестра Паскалина во погребната поворка што води од Кастел Гандолфо до Рим. Кардиналите, епископите и прелатите не сакаа да ја пуштат во официјалниот круг на ватиканската дипломатија.

Погребот на Пиј XII бил одржан на 13 октомври, а истиот ден Паскалина била поканета кај кардиналот Тисерант. Тој ѝ наредил веднаш да ја напушти Апостолската палата. Калуѓерката барала неколку дена за да се спакува ѝ да ги носи спомените на Светиот Отец. Кардиналот не ѝ го дозволил тоа.

Калуѓерката која неколку дена претходно го потресе Ватикан беше принудена веднаш да го напушти.

Сестра Паскалина живееше уште 25 години. По напуштањето на Апостолската палата, таа ги овековечила своите спомени од работата со Пиј XII во форма на книга. Ватикан не се согласи на објавување до 1982 година. Некои од нејзините поранешни непријатели ѝ простија за понижувањето што го претрпеа од неа. Јован XXIII ја одликувал со титулата Pro Ecclesia et Pontifice (за црквата и папата) за совесна служба на папата. Таа беше погребана на германските гробишта во Ватикан. На нејзиниот погреб присуствуваа неколку достоинственици на Ватикан, меѓу кои и кардиналот Рацингер, подоцна папата Бенедикт Шеснаесетти