Колку трае ефектот на средството за дезинфекција на раце?

Нема да ви се верува колку кратко трае

Опасноста од вируси, особено новонастанатиот коронавирус COVID-19, ги загрижува многу луѓе ширум светот. Еден од клучните совети дадени од експерти, лекари и епидемиолози на Светската здравствена организација е честото миење на рацете, избегнување контакт со устата и очите со валкани раце, како и директен контакт со лица кои доживуваат симптоми на вирусна инфекција.

Честото миење на рацете е неопходно за да се ограничи ширењето на инфекции, но не можеме секогаш да ги миеме рацете кога е надвор. Во вакви случаи, ние се свртуваме кон средства за дезинфекција засновани на алкохол.

Дезинфекциите се добар начин да ги неутрализираме бактериите и вирусите на рацете, но колку долго трае овој ефект?

Издржливоста на ефектот на овие производи е далеку пократок отколку што очекувате. Се сведува на само 2 минути.

Ова го кажа директорот на медицинскиот центар во NYU Langone Medical Center за thehealthy.com.

Времетраењето на ефектот на дезинфекција е толку кратко, затоа што по дезинфекција на рацете допирате површина, предметi, друго лице или, на пример, облека, што може да има честички. Затоа, не треба да прифаќате дека вашите раце се заштитени долго време по примената на средства за дезинфекција.

Треба да го користите ако јадете веднаш штом го нанесете, ставете нешто во уста или ги допирате лицето и очите, но само толку. Ако допрете друг предмет или личност, вашите раце повторно се валкаат.

Имајте го ова на ум за да можете да го користите средството за дезинфекција за раце на најоптимален начин, така што вашето здравје да биде навистина добро заштитено.