Куќа готова за еден ден

Замислете ја следнава ситуација: станувате наутро, одете на работа, а плацот до вашата куќа е празен. Се враќате од работа и има друга куќа на плацот веднаш до вашата куќа. Во неа се пали светлина и соседот веќе го внесува мебелот.

Благодарение на таканаречената „bumati“ технологија на склопување, развиена во градежна компанија со исто име во Краков, Полска, монтажните 3Д станбени модули направени во фабриката само се транспортираат со камион до парцелата каде се склопува куќата или зградата и единствено со кран се поставуваат едни до други.

Јацек Михалски, 55-годишен основач и сопственик на Бума, постојано го подобрува дизајнот и квалитетот на монтажни згради и куќи. Префабрикуваните куќи не се новост, но системот "bumati" е многу побрз за инсталирање од другите, со иста цена.

Стандардни домови заедно семејство имаат 100 до 120 квадратни метри, големи стаклени прозорци, алуминиумска ограда и модерна акрилна малтерска фасада, тропска граѓа или HPL панели што се придржуваат едни до други за вистинска футуристичка форма на коцка. Материјалот што го користи Бума за изолација- експендирана глина обезбедува одлична топлинска изолација. Покривите со повеќе нивоа овозможуваат собирање вода што подоцна може да се користи во домаќинството.

Сопствените системи за вентилација и греење им овозможуваат на сопствениците да ја контролираат температурата во секоја просторија поединечно. Терасите имаат настрешници на далечински управувач, а на далечинскиот управувач се наоѓаат и команди за влезната порта и вратата од гаражата. Куќата дури доаѓа со дрвена ограда. Патеката е поплочена со камени плочи. Дури и дрвја и грмушки може да бидат засадени ако сакате. Инсталиран е и домофон.

Полската фабрика детално произведува 3Д станбени модули со лесни составниѕидови, челични надворешни скалила и стаклено оградени тераси. Интернет купувачот го избира изгледот на домот и надворешно и внатрешно, се до плочки, подови и кујнски елементи. Така што, по носењето и поставувањето на стамбените единици, можете веднаш да се преселите бидејќи внатрешноста е целосно опремена сокујна, купатило со сите потребни елементи, дневна соба и спални соби.

Е ова е хит! Составувањето на куќата трае од еден до најмногупет дена. Наместо sидари и столари, тули, малтер и даски, на плацот можат да се видат само кран и монтери.

Цената на куќата зависи од квадратурата, а стандардниот 3Д-модул има 100 од 120 квадратни метри.

Полската градежна фирма „Бума груп“ досега изгради и монтираше повеќе од 1.700 станови, 270 семејни домови и 55.000 квадратни метри канцелариски простор.

- Куќите се направени да траат минимум 100 години и покрај брзината на градење, во нив нема ништо лошо - вели Михалски со насмевка.