Куќата на иднината: Бањата проверува дали сте здрави

Со доаѓањето на 5G, процентот на поврзани уреди во домот ќе продолжи да расте, а во блиска иднина, веќе нема да станува збор за тоа колку уреди се поврзани. Прашањето всушност ќе биде „колку уреди не се поврзани“

Начинот на кој спиеме, јадеме и се повлекуваме од светот околу нас е подготвен за голема трансформација, изјави директорот за иновации на Самсунг, Дејвид Еун на веб-самитот.

Тој претстави скица на визијата на Самсунг за куќата на иднината. Целта е да се поттикнат искуства засновани на технологија и иновации, рече тој, „она што досега не сме го виделе“.

Многу е можно во иднина скоро секој уред да има инсталирани говорни асистенти, рече тој.

- До 2023 година ќе има околу осум милијарди уреди со говорни асистенти - тврди тој.

Кујна која не е „само кујна“

Како што вели, кујната ќе стане „интелигентно место за да им обезбеди на семејствата планирање и подготовка на оброци што ќе овозможат поздрав и посреќен начин на живот.

„Тие ќе станат ваш нутриционист, личен готвач и асистент за шопинг“, вели тој.

Samsung очекува вашиот фрижидер да знае што е храна, ќе разбере кои се вашите омилени закуски и ќе ги пронајдете состојките што ги задоволуваат вашите потреби. Ќе анализира и предлага.


- Размислете за вашиот фрижидер како дигитален диџеј за лична и сопствена храна. Мислам „диск џокеј“ - наведува тој.

Благодарение на учењето машини, вели Еун, вашата паметна кујна може да ви помогне да купувате, да јадете свежи состојки и да го минимизирате отпадот од храна.

„Поврзаните уреди ќе работат заедно, ве водат од почеток до крај, осигурувајќи дека вашите јадења се во правилен редослед“, вели тој.

Велнес центар

Замислете вашата бања постојано да ги проверува и зема мостри за вашите клучни здравствени индикатори.

„Обичните предмети како четка за заби, огледало, тоалетна шолја, па дури и подните плочки ќе работат заедно за да се фатат клучните здравствени индикатори во реално време“, рече тој.

Ова ќе ви даде целосна слика за тоа како работите.

Бањата во 2025 година ќе обезбеди постојан мониторинг на здравствената заштита, користејќи моќен ВИ за обработка на податоците, овозможувајќи рано откривање на потенцијалните здравствени проблеми, па дури и веднаш ќе ве поврзе со лекар.

Дневна соба што го носи светот до вас

Вашиот ТВ не само што ќе биде за гледање филмови и емисии, туку ќе биде прозорец во свет што ве поврзува со оние што ги сакате како да биле во иста просторија.

Размислете да донесете видео во вашиот дом на поимпресивен начин, замислете дневна соба што може тотално да ве вовлече во акција, ставајќи се во стадион опкружен со други навивачи што врескаат.

„Еден ден во иднина, после долг ден на работа, можете лесно да ја поминете вечерта гледајќи го денешното зајдисонце на плажа на Хаваи“, рече Еун.

Овие искуства ќе бидат олеснети со спојување на хардверски софтвер и услуги.

Вашата правосмукалка може да „стане ваш личен заштитник, осигурувајќи дека сè и сешто“ е безбедно.


„Куќата на иднината, исто така, ќе ни овозможи да ги разбереме нашето ниво на потрошувачка поефикасно, ќе можеме да ја анализираме околината на секоја просторија, дозволувајќи ви да знаете каде губите енергија“, рече тој.