Лажните апликации го следат ширењето на коронавирусот, а се всушност опасни

Избувнувањето на коронавирусот во голема мерка ја олесни инвазијата на приватноста на човекот, со помош на т.н. апликации за мониторирање на пандемии, кои се дизајнирани да го следат, всушност, секој чекор на една личност, пишува Ц Нет.

Истражувачите на мобилната компанија „Lookout“ открија Андроид апликација наречена „corona live 1.1“, која се преправа дека е вистинска апликација „corona live“ и ја користи „тракерот“ на коронавирусот „ Johns Hopkins “ - вистински реален и легитимен ресурс за следење на стапките на инфекција. смртни случаи и стапки на закрепнување ширум светот.

Додека луѓето што ја користеле апликацијата мислеле дека се во процес на пандемија, злонамерната апликација всушност следи: добивање пораки, пристап до фотографии, видеа, локации и вашите камери на мобилните. Пристапот до камерите ќе им овозможи на напаѓачите да снимаат ваше видео и аудио или со вашата камера да снимаат нешто друго, рече Lookout.

„Оваа тајна кампања за набљудување само покажува дека дури и во време на криза, нашата вродена потреба за информации може да се користи против нас за злонамерни цели“, рече Lookout во блогот. Оваа безбедносна компанија ги предупреди корисниците да не преземаат апликации од трети страни заради можни безбедносни проблеми.

Откривањето на Lookout  не е единствениот случај на апликација која користи анксиозност на коронавирус за да ги гледа луѓето масовно. ЗД Нет објави дека официјалната апликација за мониторинг на коронавирус на иранската влада предизвика загриженост за евентуално нарушување на приватноста - откако корисниците го обвинија дека собирале телефонски броеви во реално време и податоци за локацијата.

Епидемијата на коронавирус се шири алармантно, принудувајќи ги водачите да ги затворат градовите и да откажат големи социјални настани, сите во обид да ја забават стапката на заразени. Стравот од пандемија ги натера луѓето да паничат и шират лажни информации. Хакерите секогаш користеле тековни настани за да ги измамат жртвите - сајбер-напади за кои луѓето најчесто не би „наседнале“ под нормални околности.

Пандемијата на коронавирус не е ништо поразлична. Безбедносните компании забележале обиди за хакерско средство на пандемија, а како што покажуваат злонамерните апликации, нападите ги надминале веќе одамна познатите закани за „е-пошта“.

Пандемијата исто така ја отвори вратата за полесен надзор од страна на луѓето. Израелската влада ги набудува граѓаните кои користат информации за локација за телефони за да престанат со ширењето на коронавирусите, а владата на САД размислува за сличен пристап.

Истражувачите за претрес кои пронајдоа лажна апликација за мониторинг на коронавирус, ја поврзаа со Spy Max, ефтина алатка за комерцијален надзор што луѓето можат да ја купат преку Интернет. Алатката се применува во апликации и потоа може далечински да ги активира фотоапаратите и микрофоните, како и да ги чита дневниците за повици, текстуалните пораки и локациите.

„Ние ја цениме работата на Lookout како член на Здружението за одбрана на апликации. Овие апликации не се достапни на продавницата на Google Play“, се вели во изјавата на портпаролот на Google.