Летото нема да го сопре коронавирусот, туку само ова: Тврдат научниците

Летните температури од северната хемисфера нема да влијаат на COVID-19 пандемијата, тврдат научници од Универзитетот Принстон!

Неколку статистички истражувања спроведени во последните неколку месеци покажаа слаба врска меѓу климата и коронавирусот, односно верување дека колку е повлажна климата и колку е потопло времето, толку помалку веројатно е да се шири.

Сепак, овие се прелиминарните податоци, а врската помеѓу климата и Covid-19 се уште е непозната.

Студијата од универзитетот Принстон, објавена во списанието Science, ја отфрла оваа врска, но заклучува дека влијанието на климата врз ширењето на вирусот е скромно.

„Нашите откритија покажуваат дека без ефективни мерки за контрола, вирусот ќе продолжи да се шири за време на топлото и влажно време. Тоа нема значително да ја спречи пандемијата “, се наведува во студијата.

"Предвидуваме дека повлажните и потоплите клими нема да го се забаватвирусот во првата фаза", вели Рејчел Бејкер од Принстон.

Иако климатските влијанија, особено влажноста, играат улога во ширењето на други вируси на коронавирус и грип, авторите посочуваат дека во овој случај, поважно е отсуството на продолжен имунитет на „Ковид-19“.

"Ние се забележува одредено влијание на климата врз распространетоста и времето на пандемијата, но вирусот ќе продолжи да се шири, бидејќи нема доволно имунитет кај населението" Бејкер објасни, потсетувајќи земји како што се Бразил, Еквадор или во Австралија, каде што потоплите временски услови не имаат големо влијание врз пандемија.

„Не се чини дека климатаможе да го спречи ширењето на вирусот“, рече таа.

Без контролни мерки или вакцини, коронавирусот ќе продолжи да се шири меѓу големите делови на светската популација и дури подоцна ќе стане сезонска болест, „откако се намали’ залихата ’на неизложени домаќини“, велат авторите.

За студијата, тие спроведоа неколку симулации за тоа како вирусот може да реагира во различни климатски услови. Во секоја од нив, климата стана фактор дури откако голем дел од населението се стекна со имунитет.

„Колку повеќе се гради имунитет кај населението, толку повеќе ќе расте влијанието на климата врз вирусот. Само тогаш големата пандемија че стане сезонски инфекција ", заклучува таа.