Мажи внимателно! Службено предупредување од полиција поради веб-сајт кои многумина го посетуваат и стануваат жртви на измама

фото:Profimedia

Ги уценуваат со снимки, барајќи пари во замена за молчење!

Степенот на оваа измама најдобро се илустрира со фактот дека кинеската полиција издаде официјално предупредување во врска со овој случај.

Нечуена измама на Интернет доведе до поголем број мажи илегално да добијат неколку милиони евра со измама на други мажи дека се жени. Имено, тие се маскирале во жени, и на тој начин ги намамиле корисниците на сајтови за возрасни да разговараат со нив, по што ги уценувале.

Бизарниот тренд што преовладува во Кина, во кој мажите автентично се маскираат во жени, користејќи шминка, заводлива долна облека, лажни гради, па дури и слоеви на кожа, оштети безброј мажи. Имено, кога ќе ги намамат во виртуелни простории за разговор на сајтови за возрасни, започнува подмолна игра во која тие ги снимаат своите жртви додека се голи.

После тоа, ги уценуваат со снимки, барајќи пари во замена за молчење. Степенот на оваа измама најдобро се илустрира со фактот дека кинеската полиција издаде официјално предупредување во врска со овој случај.

Тие дури објавија видео на кинеската социјална мрежа Weibo за да ги запознаат луѓето со техниките што се користат за да не станат самите жртви.

На видеото, полицијата демонстрира како измамниците се маскираат во „лажни жени“ - и покажува колку тие можат да изгледаат реално. 

Измамниците ги регрутираат и „обработуваат“ своите жртви со недели пред да ги поканат на „интимни“ разговори.

Измамниците ги охрабруваат да преземат нешто што изгледа како апликација за видео разговор, но всушност е шпионски софтвер дизајниран да ги скенира нивните телефони и контакти преку е -пошта. Бизарната измама станува се поприсутна за време на пандемијата на коронавирусот. Во првите шест месеци од 2020 година, Одделот за јавна безбедност во Гуангдонг прими повеќе од 9.000 жалби за уцена во врска со оваа измама.

Досега, според полицискиот извештај, идентификувани се најмалку 10 одделни уценувачки организирани групи и уапсени 86 криминалци. Од друга страна, идентификувани се најмалку 2.000 жртви, од кои изнудиле повеќе од 2 милиони фунти.

извор:srbijadanas.com