Мажите открија како се чувствувале откако ги изневерувале своите сопруги и зошто го направиле тоа

На почетокот ми беше олеснување да почувствувам дека има некој со кој можам да разговарам. Но, не знаев како да го завршам тоа. Секојдневно се грижев дека мојата партнерка или љубовница ќе дознае дека тие не се единствените

1. „Се чувствував валкано после тоа“

- Секогаш беше: „Ова е последен пат. Нема да го повторам тоа“, а тоа никогаш не се случи - вели Тајлер, кој ја изневерувал сопругата 20 години. Сфатил дека тоа станало зависност и почнал со терапија.

- Никогаш не размислував да ја признаам аферата бидејќи не бев сигурен како ќе се сфати и ќе чувствувам голема вина. И се плашев од тоа. Но, после секое изневерување се чувствував валкано. Сепак, продолжив да го правам тоа. Чувството на вина не се случило само еднаш. Тоа се случи повеќе од еднаш. Но, како и секој зависник, престануваш и поминуваш низ тој период - Тајлер (41)

2. „Не знаев како да ја завршам аферата“

- Немав намера да започнам афера или да ја напуштам сопругата. Имав некој со кој би можел да разговарам без да му создавам проблеми на партнерот – вели Шон, кој имал афера со колешка која започнала откако тој почнал да ѝ се доверува за стресот на работа.

- На почетокот ми беше олеснување да почувствувам дека има некој со кој можам да разговарам. Но, не знаев како да завршам. Секој ден се грижев да не дознае мојата партнерка или девојката со која се гледам да дознае. Можев да и кажам на љубовницата дека е готово и да продолжам со мојата долгорочна врска, но најголемата грижа што ја имав беше дека ако го направам тоа, таа ќе дознае за мојата долгорочна врска и ќе ѝ каже на мојата партнерка дека ја изневерувам со неа и тогаш би завршил сам - Шон (36).

3. „Навистина не се каам за мојата афера“

Џек и неговата сопруга се изневеруваа еден со друг во текот на нивниот 13-годишен брак. Иако жали што нивната врска не била подобра, Џек вели дека бил толку лут поради начинот на кој неговата сопруга го изневерувала и колку долго го криела и лажела за тоа - што тој навистина не се чувствува виновен.

-Не жалам за ништо, ниту за аферите, ниту за тоа што останав во брак. Затоа што да не останев, немаше да ја имам ќерка ми, таа е мојот свет - Џек (48).

4. 'Не знам дали можев да го направам тоа на друг начин'

- Искрено, сакам мојот брак да функционира. Ја сакам мојата сопруга. Таа е добра личност. Таа е добар партнер. Да бевме интимни, тогаш немаше да има проблем - вели Џереми. Тој и неговата сопруга живееле во речиси без љубов брак. Додека се справувала со своите психички проблеми, Џереми имал две афери.

- Интимноста еднаш месечно стануваше толку непријатна што ни беше и тешко. Почнав да мислам дека можеби треба да одам на лекар. Откако имав афера, сфатив дека сум сосема добро. Сфатив колку ми недостига тој дел од мојот живот. Така, јас и жена ми отидовме на терапија за парови. Посакувам да дојдов до тоа сознание на поинаков начин, но тогаш не знаев ништо подобро - Џереми (44).

5. 'Се каев. Но дури откако таа ме фати“

Дејвид никогаш во животот не бил верен во ниту една врска. Дури и ја изневерил сопругата пред да се венчаат. Дури кога бил фатен, неговата сопруга сфатила дека тој всушност има проблем. После тоа, Дејвид започнал терапија за лекување на оваа зависност.

- Толку долго се обидував да го сокријам што всушност не се сеќавам дека сум поминал време за жалење. Во тоа време не ми беше јасно, но причината поради која изневерував беше затоа што бев искрено несреќен и не можев да го признаам тоа. Првиот чекор кон надминување на таа вина и срам беше да се изнесат на отворено. Да ѝ дадам шанса на мојата сопруга да реагира на тоа. Колку и да е лоша вината и срамот што ги чувствувам сега, таа ми беше многу поголема во главата пред да и кажам - Дејвид (39).