Милионерот тврди дека „ПРАВИЛОТО ЕДЕН ЧАС“ е исклучително лесен начин за ШТЕДЕЊЕ: треба да го примените ВЕДНАШ ШТОМ ЌЕ ДОБИЕТЕ ПЛАТА, а тоа може да го направи секој, без разлика колку заработувате

Американскиот милионер и претприемач Дејвид Бах тврди дека постои еден лесен, докажан начин да се збогатите. Овој 56-годишник, кој е и автор на бестселер за тоа како да управувате со вашите финансии, истакнува дека сите пари ги заработил сам, односно ништо не наследил. Тој вели дека секој треба да совлада една многу едноставна техника која може многу да направи кога е профитот во прашање. Платете си себе си, вели Бах.

Што всушност значи тоа? Едноставно е, пишува Бах во својата книга „Автоматски милионер“. „Кога нешто заработувате, првиот човек што треба да го платите сте вие ​​самите“, посочува тој.

Ова не е револуционерен, возбудлив концепт за штедење, но навистина функционира, иако многу луѓе не го практикуваат.

„Она што повеќето луѓе го прават кога заработуваат пари е прво да платат сè друго. Тие им даваат пари на сопствениците, банките, го исплаќаат долгот со кредитни картички, даваат пари на владата за сметки, телефонски компании...“, објаснува овој милионер. додавајќи дека само на крајот од денот го задржуваат тоа што останува за себе. Тој вели дека оваа стратегија, иако вообичаена, е финансиски заостаната.

Дејвид истакнува дека тој самиот го изградил целото свое богатство од нула

Да си платиш, според Бах, значи да одвоиш одредена сума што ќе ја ставиш и чуваш на страна, односно на штедна книшка. А колку треба да си платите од тоа што го заработувате? Наместо таа бројка да ја мислите како процент од вашиот приход, Бах предлага да користите метод кој ги зема предвид часовите од вашиот живот, односно работа.

„Треба да заштедите еквивалент на приход од еден час секој ден. Да речеме дека заработувате 50.000 долари годишно. Тоа е околу 1.000 долари неделно, или 25 долари на час, ако работите 40 часа неделно. Не оставајте ги само тие пари во тековна сметка ставете ја на штедна книшка со поволна каматна стапка, за да расте сумата без напор“, објаснува овој бизнисмен.

За жал, повеќето луѓе кај нас немаат толку високи примања, но секако дека можат да го применат истиот начин на заштеда на заработката. На пример, ако заработувате просечна плата кај нас, со оваа техника можете да заштедите околу 100 евра месечно, или околу 1.200 евра годишно, што секако не е безначајна сума.

Ако претпочитате да размислувате за заштедите како процент, месечниот приход за еден час е приближно 10 проценти од вашиот бруто приход.

„За жал, повеќето луѓе не се ни приближно да заштедат толку многу. Според статистичките податоци, повеќето од нас работат едвај 22 минути за себе“, вели Бах.

Клучот за зголемување на вашите заштеди е да го автоматизирате ако можете; односно автоматски да се повлече одредена сума од вашата плата и да се испрати на штедна книшка. „Не можете да го потрошите тоа што го немате во џеб“, заклучува милионерот.