Митови: Многу сум зафатен, не можам да вежбам, ќе се презаморам

Не дозволувајте бабините приказни да ве спречат да бидете фит

Сигурно ќе се изненадите од фактот дека билдањето на стомакот не мора да значи мускулен стомак и дека целулитот воопшто не постои.

Мит: Мускулите се претвораат во масти кога ќе престанам да вежбам

Мускулите и маснотиите се различни ткива: исто како што маснотиите не можат да се претворат во мускули, така и мускулите не можат да се претворат во маснотии. Сепак, мускулите трошат повеќе калории, дури и кога не вежбате. Ова значи дека ако си дозволите да изгубите мускулна маса и да јадете додека вежбате, вишокот калории ќе се чува во форма на маснотии.

Мит: Да ослабнам, треба да јадам помалку

Точно е дека добивате тежина со јадење  и повеќе калории отколку што консумирате во текот на денот. Меѓутоа, ако ја зголемите количината на активност, подобро ќе ја изедначите горенаведената равенка. Екстремните диети го воведуваат организмот во режим на преживување, кој го успорува метаболизмот и ги разложува мускулите.

Мит: Ќе го испотам вишокот килограми во сауната

Масното ткиво нема да го намалите. Во сауната можете да ја изгубите само водата што се лачи од пот, а таа треба брзо да се надополни.

Мит: Премногу сум зафатен за вежбање

Ако не можете да одвоите време да одите во теретана, барем користете ги скалите наместо лифтот. Дома, со градинарството или играњето со вашите деца се трошат повеќе калории. Ако после една од овие активности се загреете и подуени, тоа значи дека работи.

Мит: Ако направам многу стомак, ќе имам убав, мускулен стомак

„Не мора. Мускулите ќе се појават само кога количината на маснотии во телото ќе падне.

Мит: Мажите не можат да добијат целулит

Ова е всушност точно, но жените не можат да добијат целулит затоа што не постои такво нешто. „Целулитот е само обична поткожна маст, потпомогната од гравитацијата“, објаснува Кетрин Гејслер, професорка на Кинг колеџот за исхрана во Лондон. „Кај жените, овој феномен е поочигледен затоа што жените имаат повеќе маснотии во областите на телото каде што виси кожата“.