Многумина прво мислат дека тоа е само грип: Кои се симптомите на голема кашлица?

Не е тешко да се помеша големата кашлица со грип, особено ако симптомите се поблаги

Големата кашлица (лат. Pertussis) е попозната како магарешка кашлица, а неодамна приказната за оваа болест повторно стана актуелна во целиот регион.

Генерално, големата кашлица започнува како обична настинка, но со текот на времето нападите на кашлање стануваат сѐ посилни и посилни.

Кашлицата може да трае неколку недели, понекогаш 10 недели или дури и подолго.

Научните студии сугерираат дека 1 од 20 возрасни лица со кашлица која трае подолго од две или три недели може да има голема кашлица, пренесува „Healthline“.

Тежината на симптомите може да варира, поради што многу луѓе понекогаш ја мешаат големата кашлица со обичната настинка.

Со тоа што симптомите често се помалку изразени кај луѓе кои стекнале одредена заштита од голема кашлица од претходна имунизација или инфекција.

Симптоми на магарешка кашлица

течење на носот

благ замор

покачена температура

продолжено, силно кашлање, проследено со непријатен здив

повраќање по напад на кашлање

тешка исцрпеност по напад на кашлање

фуф - звукот што се создава кога човек дише по напад на кашлање


Извор: glossy.espreso.co.rs